Standard and Poor’s: Αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Κύπρου σε «BBB+» -Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζές της


Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην βαθμίδα «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P’s). Την ίδια ώρα ο οίκος επιβεβαίωσε την  βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου στο «Α-2».

Η αναβάθμιση αυτή σηματοδοτεί την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναφορικά με το θέμα των  δημοσιονομικών ανισορροπιών εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης, σημειώνει ο οίκος

Επίσης ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωση του πως η Κύπρος  κατέγραψε το 2023 το υψηλότερο ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη και πως το δημόσιο χρέος της θα διαμορφωθεί κάτω του 60% του ΑΕΠ  μέχρι το 2027, σύμφωνα με τις σταθερές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές. Η προσδοκία του Standard and Poor’s είναι πως η κυβέρνηση της Κύπρου θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου.

Παράλληλα  ο οίκος υπενθύμισε πως το 2023 η κυβέρνηση πέτυχε ενοποιημένο πλεόνασμα στο 3,1% του ΑΕΠ . «Το ποσοστό αυτό ήταν άνω των προηγούμενων  προσδοκιών μας» σημείωσαν οι αναλυτές του οίκου και εξήγησαν και τον λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό.  Αυξήθηκε ο αριθμός της απασχόλησης, σημαντική ήταν η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα αλλά και εισήχθησαν σταδιακά υψηλότερα ποσοστά εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, εξήγησαν. «Παρά τις πιέσεις δαπανών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να έχει κατά μέσο όρο ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ  κατά την περίοδο 2024-2027. Αυτή είναι η καλύτερη πρόβλεψή που έχουμε κάνει μεταξύ των 20 κρατών -μελών  της Ευρωζώνης» συμπλήρωσαν.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου αναφέρονται και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου.  Οι τράπεζες της Κύπρου -που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ξένoυς -έχουν γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση τους παρά τα μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει ο οίκος σε ανακοίνωση του. Και αυτό περιορίζει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να έχει κάποιες επιπλέον υποχρεώσεις ως προς το θέμα αυτό.

Παράλληλα τονίζουν πως η καλύτερη αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου δείχνει και την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των τραπεζών της . Και αυτό έχει  επηρεάσει εδώ και καιρό την αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης στον απόηχο της οικονομικής κρίσης 2012-2013.

Ενώ όσον αφορά στην ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου ο οίκος αναφέρει πως αυτή θα επιταχυνθεί εκ νέου με ρυθμό 3,0% κατά την περίοδο 2024-2027 μετά την επιβράδυνση στο 2,5% του περασμένου έτους. Η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου διαφοροποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και για αυτό δεν επηρεάστηκε από τις  επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας του 2020-2021, ακολουθούμενη από την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ το 2022 κατά βασικών εμπορικών εταίρων καθώς και από τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προσθέτει ο οίκος.

Το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ενδέχεται να είναι η επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  τονίζει ο οίκος.

 Η δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας της Κύπρου από τον οίκο σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, της 5ης κατά σειρά από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αυτή τη φορά από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας » σημείωσε.

Το γεγονός ότι ο διεθνής Οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές ως θετικές, υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «αποδεικνύει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι, ανάμεσα σε άλλα, απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».



enikonomia.gr