Σταθερά στο 1,6 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Σχεδόν αμετάβλητο, στο 1,6 δισ. ευρώ παρέμεινε το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, την ώρα που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους θεσμούς σημαντική μείωσή τους ώς το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ήταν 1,629 δισ. ευρώ, έναντι 1,637 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 828 εκατ. ευρώ, έναντι 874 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, επομένως, οι οφειλές ανέρχονταν σε 2,457 δισ. ευρώ, έναντι 2,511 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα.

Πρωταγωνιστές στις οφειλές είναι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 583 εκατ. ευρώ έναντι 570 τον Σεπτέμβριο, καθώς και τα νοσοκομεία με 447 εκατ. ευρώ έναντι 488 τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι μία από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής, ενισχυμένης εποπτείας, που παρακολουθούν οι θεσμοί.

Μάλιστα, έγινε και σχετική αναφορά στη δήλωση του Eurogroup  για την Ελλάδα της περασμένης Τετάρτης, κατά το οποίο εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ των SMPs  και ANFAs. «Καλωσορίζουμε», επεσήμαιναν οι υπουργοί Οικονομικών, «τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αυτές που αφορούν τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ώς το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Τελικά, αυτό δεν έγινε. Τον Δεκέμβριο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ανέβηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο και τώρα βρίσκονται στο επίπεδο του 1,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο υπέβαλε στους θεσμούς, προβλέποντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν εκκαθαριστεί πλήρως ώς τα μέσα του 2021.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μείωση του καθαρού υπολοίπου, σύμφωνα με τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, από 1,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 (1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών), στο 1 δισ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο του 2019. Επομένως, η πρώτη δοκιμασία θα είναι σύντομα. Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση του μεγαλύτερου μέρους ώς το τέλος του 2020 και μόνο ένα μικρό ποσό 140 εκατ. ευρώ, που αφορά εκκρεμείς συντάξεις, θα εκκαθαριστεί ώς τον Ιούνιο του 2021.

kathimerini.gr