Στεγαστικά δάνεια: Επιδότηση δόσης για πράσινους και κόκκινους κορωνό-πληκτους
Ψηλά έχει βάλει τον πήχη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών για τους όρους του προγράμματος επιδότησης των δόσεων ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών και επαγγελματιών που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η στήριξη των ενήμερων ή με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες χορηγήσεων με εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη με ποσοστά επιδότησης των δόσεων τους πρώτους μήνες ακόμη και στο 90%, θεωρείται δεδομένη.
Η μάχη που δίνεται αφορά την ένταξη στην παραπάνω δράση ακόμη και δανείων που συμπλήρωσαν τρεις μήνες καθυστέρησης μετά το 2018 και πριν από την τρέχουσα κρίση και άρα δεν υπόκεινται σε κανενός είδους προστασία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Δηλαδή δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχει πάρει παράταση έως και το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου και αφορά αποκλειστικά όσα δάνεια κοκκίνισαν έως και τις 31/12/2018.
Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό της επιδότησης που προτείνεται από την ελληνική πλευρά είναι σημαντικά χαμηλότερο, έως και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο των πράσινων δανείων. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα σημαντικό βοήθημα.
Σε σχέση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πηγές με γνώση των συζητήσεων, υποστηρίζουν ότι θα είναι τα ίδια με το τρέχοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που ούτως ή αλλιώς έχουν πάρει την έγκριση των θεσμών. Απλά δεν θα υπάρχει ο κόφτης της χρονικής στιγμής που καταγράφηκαν ως προβληματικά.
Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να εντάξουν στην περίμετρο του προγράμματος ακόμη και καταγγελμένα δάνεια, που έχουν δηλαδή πάρει το δρόμο για τον πλειστηριασμό, με στόχο να δώσουν άλλη μία ευκαιρία για τη θεραπεία τους, με μία ενδεχόμενη βιώσιμη ρύθμιση.
Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, με βάση το σχέδιο της ελληνικής πλευράς, οι όροι ένταξης θα είναι πολύ αυστηροί και θα περιορίζουν την περίμετρο των βαθιά κόκκινων χορηγήσεων σε πολύ μικρό αριθμό υποθέσεων και σε πραγματικά αδύναμα νοικοκυριά.
Αναμφίβολα, η βασική ένσταση των θεσμών σε αυτές τις διαβουλεύσεις αποτελεί όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε επίπεδα που αλλοιώνουν την κουλτούρα πληρωμών.
Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τη Δευτέρα στη Βουλή, ο οποίος τόνισε πως «στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς να γίνεται χρήση του ευνοϊκού πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και ταυτόχρονα η διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών. Κουλτούρα πληρωμών η οποία πρέπει και να ενισχυθεί!»
Βέβαια, υπό τις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες δεν θα είναι απίθανο οι θεσμοί να κάνουν πίσω ακόμη και για καταγγελμένα δάνεια, υπό την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός των προϋποθέσεων ένταξης στο νέο καθεστώς είναι λογικός και δεν αυξάνει σημαντικά τον ηθικό κίνδυνο.
Κι αυτό διότι μέσω μίας τέτοιας βραχυπρόθεσμης δράσης, στηρίζονται και τα έσοδα των τραπεζών σε μία κρίσιμη για τον κλάδο περίοδο, λόγω του κινδύνου σημαντικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.