Στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική – Τι θα πει ο Στουρνάρας
Tην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική, στην οποία θα αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και στο υπουργικό συμβούλιο.
Η έκθεση αναμένεται να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% με αποκλιμάκωση του μέσου πληθωρισμού στο 3% για το 2024. Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ανέφερε πως η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,4% το 2023 ενώ το 2024 η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα φτάσει στο 2,9%, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Την ίδια εκτίμηση για το 2024 αναφέρει και το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού.
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να τονίσει πως είναι αναγκαίο η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο μέσω νέων επενδύσεων κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Αλλά θα αναφερθεί και στη νομισματική πολιτική της ΤτΕ αλλά και στον τραπεζικό κλάδο.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας θα μιλήσει και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες.
Αναλυτικά:
-Πρώτη πρόκληση: Οι τόκοι
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα δουν τα έσοδα από τόκους να μειώνονται όταν αρχίσουν να υποχωρούν οι δείκτες της ΕΚΤ. Το στοίχημα για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους θα είναι να επιτευχθούν οι στόχοι τους για την πιστωτική επέκταση.
-Δεύτερη πρόκληση: Κόκκινα δάνεια
Οι δείκτες κόκκινων δανείων παραμένουν ακόμη σε απόσταση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο παρόλο που έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά τους. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναφέρει σε πρόσφατες εκθέσεις της υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης των επισφαλειών, όσο τα επιτόκια διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα.
-Τρίτη πρόκληση: Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
Η πορεία των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας θα εξαρτηθεί από εδώ και στο εξής από τους παρακάτω παράγοντες:
- Τη δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας
- Την υλοποίηση εταιρικών ενεργειών, όπως συνθετικές τιτλοποιήσεις ή εκδόσεις ομολόγων
- Την εξέλιξη της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την επίδρασή της στο σταθμισμένο για τον κίνδυνο ενεργητικό
- Την πορεία των εκταμιεύσεων νέων δανείων