Στην τελική ευθεία η ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών


Κατά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα ληφθούν υπόψη και ποιοτικά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, εάν πρόκειται για πολυτελείς ιδιοκτησίες.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης των 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει συγκεντρωθεί σχεδόν το σύνολο των στοιχείων από τις 3.500 ζώνες και απομένουν οι τελικές πινελιές. Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων με κύριο θέμα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καταστεί ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων αποτελεσματικότερος και κοινωνικά δικαιότερος, επίκειται αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα, μελετάται η αναμόρφωση, ο εξορθολογισμός καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος για πλήρη κάλυψη όλης της επικράτειας.

Η αρμόδια επιτροπή έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές και όπως όλα δείχνουν, στο μεγαλύτερο τμήμα των περιοχών αυτών θα υπάρχουν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν οι τιμές στις τουριστικές περιοχές των νησιών, ενώ αντίθετα εκτάσεις ορεινές των οποίων η αξία έχει προσδιορισθεί από πωλήσεις που έγιναν σε όμορες περιοχές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα μειωθούν σημαντικά.

Κατά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα ληφθούν υπόψη ποιοτικά κριτήρια όπως, για παράδειγμα, εάν πρόκειται για πολυτελείς ιδιοκτησίες. Το δύσκολο έργο της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης θα αναλάβουν και φέτος οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Οι εκτιμητές καλούνται να εισηγηθούν αυξήσεις ή μειώσεις σε 13.000 τιμές ζώνης.

Εκτός από τα ποιοτικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της αγοράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές, αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%. Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, κάτι που υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμητές ακινήτων που θα αναλάβουν το έργο, θα πρέπει να εισηγηθούν τιμές ζώνης οι οποίες να είναι στα επίπεδα των εμπορικών. Επί της ουσίας θα πρέπει να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι να μην πληρώσει κανείς περισσότερο απ’ ό,τι το 2019, εκτός από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

kathimerini.gr