Στήριξη επιχειρήσεων με… κουπόνια αντί ρευστότητας


Βλέποντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν, ενώ η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να “υποφέρουν” τους επόμενους μήνες από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα “εναλλακτικό” τρόπο στήριξης, που δεν συνεπάγεται άμεση εκταμίευση κρατικού χρήματος  – και παράλληλα μπορεί να βελτιώσει την εικόνα εισπραξιμότητας των δημοσίν εσόδων:

  • Αντί ρευστότητας, θα παρέχει σε επιχειρήσεις “ανταλλάξιμα… κουπόνια”, κάτι σαν δίγραμμες επιταγές που θα μπορούν μόνο να συμψηφισθούν με φορολογικές οφειλές – συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ – και με υποχρεώσεις από ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι, δεν θα ροκανιστεί περισσότερο το μαξιλάρι διαθεσίμων και η στήριξη θα είναι “λογιστική”:  Τα ποσά που θα χορηγεί το Δημόσιο υπό μορφή κουπονιών-επιταγών, θα επιστρέφουν λογιστικά στα ταμεία του ως πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ενήμερη η Κομισιόν

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει τεθεί υπόψη των ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως προκύπτει από σχετική αναφορά στην τελευταία έκθεση έκθεση αξιολόγησης. Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει “πιστωτικά μέσα” για περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ή συνεχίζουν να πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και από τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες,  έχει ήδη αποφασισθεί να δοθούν κουπόνια αντί χρημάτων για την “επιδότηση παγίων δαπανών”,  για την οποία έχει προβλεφθεί συνολική δαπάνη 500 εκατ. ευρώ

 Μη επιστρεπτέα

Με τον νέο τρόπο επιδότησης, το Δημόσιο αφ’ ενός δεν θα χρειαστεί να εκταταμιεύσει αυτό το ποσό, αφ’ ετέρου θα αποτρέψει τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών: Επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν, θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές  προς ασφαλιστικά Ταμεία, συμψηφίζοντάς τις  με τα κουπόνια/επιταγές της “επιδότησης παγίων δαπανών”.

Αυτή η χρηματοδοτική στήριξη με κουπόνια θα είναι μη επιστρεπτέα. Οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν μόνον την υποχρέωση να μην κάνουν απολύσεις, ή να μη μειώσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καθώς η διατήρηση θέσεων εργασίας ανάγεται σε δεύτερο μείζονα στόχο μετά τη διάσωση-στήριξη της επιχείρησης, το μέτρο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον διψήφιο αριθμό εργαζομένων – χωρίς να αποκλείονται εκ προοιμίου οι μικρότερες.



Πηγή