Στήριξη μόνο σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει απολύσεις


Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν χθες τη νέα δέσμη μέτρων για την οικονομία.

Ενα πακέτο μέτρων, του οποίου το κόστος αθροίζεται μέχρι στιγμής σε 3,8 δισ. ευρώ και στοχεύει στη στήριξη εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα ανησυχητικά φαινόμενα στην οικονομία λόγω κορωνοϊού κλιμακώνονται, οι πρώτες μαζικές απολύσεις ήδη γίνονται και στο βάθος διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας επώδυνης ύφεσης. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός.

«Για εμάς το κλειδί είναι ο τουρισμός. Αν χαθεί το καλοκαίρι, θα κινδυνεύσουμε με βαριά ύφεση», έλεγε χθες στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, τροφοδοτώντας σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Τα χθεσινά μέτρα, τα οποία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, καλύπτουν ήδη το δεύτερο στάδιο της κρίσης: μετά την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, η κυβέρνηση επεκτείνει τώρα το μέτρο και στους πληττόμενους κλάδους, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει, ενώ προχωρεί και στην απευθείας χορήγηση ρευστότητας, με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο τραπεζίτη.

Ενα νέο εργαλείο, η λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή», στην ουσία χαμηλότοκο κρατικό δάνειο με περίοδο χάριτος, επιστρατεύεται σε αυτή την κατεύθυνση. Από τα 3,8 δισ. ευρώ, το 1 δισ. θα διατεθεί γι’ αυτή την προκαταβολή.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων όχι μόνο γιατί στηρίζονται οι ίδιοι με επίδομα 800 ευρώ έως το τέλος Απριλίου, αλλά και γιατί η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης είναι απαράβατος όρος για οποιαδήποτε ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο κ. Βρούτσης δεν έκρυψε την πραγματικότητα, μιλώντας για «απογοητευτική έως τραγική» εικόνα της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του μήνα οι απολύσεις έχουν ξεπεράσει τις 35.000.

Ετσι, περίπου άλλο 1 δισ. θα διατεθεί για το επίδομα αυτό των 800 ευρώ, το οποίο θα πάρουν περίπου 800.000 υπάλληλοι επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων προβλέπεται άλλο 1,8 δισ. ευρωπαϊκών πόρων, μέσα από το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να προσβλέπουν σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τα  χθεσινά μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη μείωση στο 60% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για φυσικά πρόσωπα των οποίων η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με παράλληλη ενίσχυση των ιδιοκτητών.

Η κυβέρνηση ζήτησε επιπλέον από τις τράπεζες να επεκτείνουν και στα φυσικά πρόσωπα τις διευκολύνσεις, όπως η αναστολή πληρωμής χρεολυσίων που αποφάσισαν να εφαρμόσουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

kathimerini.gr