Στο Κρεμλίνο ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» Σ.Σουροβίκιν – Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του Ανατολικού μετώπου & καταστροφής των ουκρανικών ΕΔ στο Δνείπερο
Σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε στα μέτωπα της Ουκρανίας καθώς ο “Στρατηγός Αρμαγεδδών” Σ.Σουροβίκιν επέστρεψε στη Μόσχα από την Αλγερία και πριν λίγες ώρες πέρασε την πόρτα του Κρεμλίνου για να συναντηθεί με τον Β.Πούτιν.
Οι πρώτες πληροφορίες για την επιστροφή Σ.Σουροβίκιν εμφανίστηκαν στις 8 Μαϊου και πιθανότατα η επιστροφή του σχετίζεται με την αναδιοργάνωση ολόκληρου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως αναφέραμε βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες εκκαθαρίσεις ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Β.Γκερασίμοφ καθώς ο νέος υπουργός Άμυνας Α. Μπελούσοφ θέλει άτομα της δικιάς του εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Σ.Σουροβίκιν, πρώην διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας.
Η επιστροφή του συνδέεται με την κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και με την επιχείρηση του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο (;).
Διαβάστε επίσης: Ο Β.Πούτιν «έχρισε» τον διάδοχο του: Ο Α. Ντιούμιν μαζί με τον Α. Μπελούσοφ θα οδηγήσουν τη Ρωσία σε μακροχρόνιο πόλεμο και νίκη επί του ΝΑΤΟ
Σχέδιο διπλού τεμαχισμού του ουκρανικού μετώπου
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές παρουσιάζουν ένα αναθεωρημένο σχέδιο “Χ” το οποίο περιλαμβάνει τον διπλό τεμαχισμό του ουκρανικού μετώπου.
Διαβάστε επίσης: Ημέρα “Χ”: Το σχέδιο συντριβής του ουκρανικού Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο – «Αντιπερισπασμός πάνω στον αντιπερισπασμό» από τη ρωσική ηγεσία
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόχος της επιχείρησης στο Χάρκοβο δεν είναι μια Buffer Zone. Για να αποκλειστούν οι ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, το βάθος της ουδέτερης ζώνης πρέπει να αυξηθεί στα 300-500 χλμ.
Σήμερα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυροβολικό με μέγιστο βεληνεκές 60-70 km, συστήματα MLRS με μέγιστο βεληνεκές 80-120 km, πυραύλους κρουζ SCALP και StormShadow, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS (μέγιστο βεληνεκές 300 km, αλλά ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξηθεί στα 500 km).
Οι στόχοι των Ουκρανών είναι στρατιωτικής σημασίας (διυλιστήρια πετρελαίου, αεροδρόμια, κόμβοι επιμελητείας) συνεπώς το ελάχιστο βάθος της ουδέτερης ζώνης που θα προστατεύει τον πληθυσμό των παραμεθόριων οικισμών από το ουκρανικό πυροβολικό (συμπεριλαμβανομένου του MLRS), αλλά όχι τις πυραυλικές επιθέσεις από την Ουκρανία, θα πρέπει να είναι 100-150 χιλιόμετρα.
Από το Χάρκοβο στο Belgorod είναι περίπου 65 χιλιόμετρα, και ακόμη λιγότερο για τα σύνορα, 35-40 χιλιόμετρα. Δηλαδή, για να δημιουργηθεί η ελάχιστη απαραίτητη ουδέτερη ζώνη, είναι απαραίτητο να το Χάρκοβο να γίνει ρωσικό και οι ρωσικές δυνάμεις να κινηθούν εξήντα χιλιόμετρα πέρα από το Χάρκοβο προς δυτική κατεύθυνση.
Είναι αυτός ο στόχος; Όχι.
Πρώτος στόχος: Να “τεμαχιστεί” το κέντρο των ουκρανικών ΕΔ
Η κύρια και πιο ισχυρή γραμμή άμυνας του ουκρανικού Στρατού είναι ο άξονας Κουράχοβο-Σέλιδοβο-Πoκρόβσκ.
Αν οι ρωσικές δυνάμεις διαρρήξουν τον άξονα αυτό, θα βρεθούν πίσω από τις ουκρανικές δυνάμεις σε Βουλεντάρ, Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.
Μια τέτοια σημαντική διείσδυση καθιστά άσκοπη για το Κίεβο την υπεράσπιση μιας ισχυρής γραμμής οχυρώσεων που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη και το Τορέτσκ, περνάει από την Κονσταντινόφκα, το Κραματόρσκ, το Σλαβιάνσκ, εκτείνεται κατά μήκος του Oskol μέχρι τα ρωσικά σύνορα, καλύπτοντας το Χάρκοβο από την Ανατολή.
Επιπλέον, η άμυνα ολόκληρης της νότιας γραμμής, από το Βουλεντάρ έως τη Ζαπορίζια αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικά ασύμφορη και επικίνδυνη για τις ουκρανικές Δυνάμεις, καθώς η ομάδα των Ρωσικών ΕΔ που θα πάρει το Ποκρόφσκ θα κινηθεί στη συνέχεια προς το Pavlograd (το οποίο είναι 200 χλμ κατά μήκος του δρόμου), διακόπτοντας τις υπόλοιπες επικοινωνίες και απειλώντας να αποκόψει ολόκληρο το νότιο μέτωπο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε γενικές γραμμές, μια σημαντική ρωσική διείσδυση στο Ποκρόφσκ καθιστά αναπόφευκτη μια γρήγορη προσωρινή υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη γραμμή Ζαπορίζια-Pavlograd-Χάρκοβο. Οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν στη γραμμή αυτή.
Τα υποχωρούντα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων οχημάτων τους.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει το Κίεβο είναι, θυσιάζοντας σημαντικές δυνάμεις, να καθυστερήσει την προέλαση των Ρωσικών Δυνάμεων και να αποσύρει τουλάχιστον τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις πέρα από τον Δνείπερο για να οργανωθεί μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος του ποταμού.
Δείτε τον χάρτη
Η επίθεση στον άξονα Αβντίφκα-Ποκρόφσκ και το πρόβλημα με τις εφεδρείες
Η κατεύθυνση της κύριας επίθεσης είναι ο άξονας Αβντίφκα-Ποκρόφσκ και αυτό υλοποιείται αυτή τη στιγμή.
Οι Ουκρανοί κατανοούν πολύ καλά τι συμβαίνει και τι τους απειλεί. Για να σταματήσει η προέλαση των Ρωσικών Δυνάμεων προς το Πόκροβσκ, το Σελίδοβο και το Κουράχοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται εφεδρείες.
Το Κίεβο φοβάται να μεταφέρει τα 250-300 χιλιάδες σχετικά ετοιμοπόλεμα στρατεύματα που έχει αφήσει στην αριστερή όχθη γιατί τότε η δεξιά όχθη θα παραμείνει ανυπεράσπιστη και η Ρωσία θα προχωρήσει σε δύο σενάρια για γρήγορο τέλος του πολέμου:
1. Ήττα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αριστερή όχθη.
Εάν η ρωσική επίθεση δεν σταματήσει, τότε η τεράστια μάζα των ουκρανικών στρατευμάτων δεν θα μπορέσει να εκκενωθεί πίσω στη δεξιά όχθη υπό το βάρος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
2. Ευρύτερο μέτωπο από τη Λευκορωσία συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Kovel και το Lutsk.
Νέα επιχείρηση από την πλευρά της Λευκορωσίας, κατάληψη των περιοχών Kovel και Lutsk στην Δυτική Ουκρανία και εγκλωβισμός σε τανάλια του Κιέβου.
Η διείσδυση των ρωσικών δυνάμεων στην Αβντίφκα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Το Κίεβο έχει μια επιλογή, να μεταφέρει εφεδρείες από άλλους τομείς του μετώπου.
Όμως αν αυτό συμβεί, τότε θα προκύψει ο κίνδυνος κατάρρευσης των ουκρανικών ΕΔ στο Orekhov, το Gulyai Pole και τη Velikaya Novoselka, “τεμαχίζοντας” το νότιο μέτωπο. Και από εκεί η Ζαπορίζια και το Ντνίπρο είναι πολύ κοντά,
Επιπλέον, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεισδύσουν ταυτόχρονα στο Νότο (κοντά στο Orekhov) και στο Βορρά (από το Κουπιάνσκ στο Λιμάν-Ίζιουμ χάρτης 2), τότε ολόκληρη η ομάδα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αριστερή όχθη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο περικύκλωσης.
Και το Χάρκοβο;
Και τέλος, πώς εντάσσεται η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο σε αυτό το σχέδιο;
Γεγονός είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν επιτύχει αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δέσμευσε δυνάμεις που δεν υπερβαίνουν το μέγεθος μιας ταξιαρχίας. Και οι ουκρανικές Δυνάμεις μεταφέρουν ήδη εφεδρείες στο Χάρκοβο, οι οποίες δέχονται αμέσως επίθεση από τις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και το πυροβολικό των Ρωσικών Δυνάμεων με συνέπεια να μην φτάνουν ποτέ στο μέτωπο.
Γενικά, με μικρές δυνάμεις, η Ρωσία περιορίζει δυσανάλογα μεγάλες δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, η εκτροπή των ουκρανικών εφεδρειών στο Χάρκοβο διευκολύνει τις επιθετικές ενέργειες των Ρωσικών Δυνάμεων στις κατευθύνσεις Κουπιάνσκ και Torsky με την απειλή να φτάσουν στο Λιμάν και το Ίζιουμ , διακόπτοντας τη σύνδεση μεταξύ της αμυντικής περιοχής Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ και του Χάρκοβο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν μια επιθετική επιχείρηση, με κάθε επόμενο βήμα να διευρύνει τον χώρο των πιθανών δράσεων για τους ρωσικούς σχηματισμούς, οδηγώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε μια απελπιστική κατάσταση.
Χάρτης 2