Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ και οι επιχειρήσεις – Ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος για τη δήλωση εισοδημάτων
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ φαίνεται πως βρίσκονται και επιχειρήσεις καθώς “ξεσκονίζεται” το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών βιβλίων τους προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογητέα ύλη.
Ουσιαστικά ο στόχος είναι να τεκμηριωθεί ότι το 2025 ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων θα υπεραποδώσει. Διότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δει το καλοκαίρι του 2025 πως είναι ικανοποιητική η εισπρακτική απόδοση του συστήματος MyDATA- που θα χρησιμοποιηθεί και για να μπει φρένο στην αθρόα χρήση των «επαγγελματικών δαπανών» ακόμη και μέσω εικονικών τιμολογίων- τότε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη.
Τα στοιχεία
Αξιοσημείωτο είναι δε πως:
- 3 στα 4 νομικά πρόσωπα της χώρας εμφανίζουν στην φορολογική τους δήλωση ζημίες ή κέρδη που υπολείπονται του κατώτατου μισθού.
- Ανώνυμες εταιρείες, ΙΚΕ, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες δεν εμπίπτουν σε κανενός είδους «ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα». Συνεπώς τον φόρο που πληρώνουν οι υπόχρεοι σε αυτήν την περίπτωση εξαρτάται από το περιεχόμενο των βιβλίων αλλά και από τις ελεγκτικές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού.
Επίσης επισημαίνεται πως από τα σχεδόν 333.000 νομικά πρόσωπα που φορολογική δήλωση σε ετήσια βάση, τα 130.000 δηλώνουν ζημίες, ενώ επιπλέον 115.000 νομικά πρόσωπα εμφανίζουν είτε μηδενικό αποτέλεσμα είτε κέρδη έως 10.000 ευρώ (σ.σ. το ετήσιο εισόδημα αυτού που εισπράττει τον κατώτατο μισθό είναι 11.620 ευρώ).
Πάντως το 2024 τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων αναμένεται να ανέβουν στα 7,8 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά. Υπενθυμίζεται πως το 2025 θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων και των εξόδων των νομικών προσώπων.
Αναλυτικά:
- Μόνο μέσω της πλατφόρμας MyDATA θα γίνεται η δήλωση εσόδων και εξόδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως καμία δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται αν δεν υπάρχει το αντίστοιχο ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
- Θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό πελατολόγιο. Ο στόχος είναι οι φορολογικές αρχές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση πελατών.
- Θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Ο στόχος του μέτρου είναι να περιοριστεί η διακίνηση «μαύρων» προϊόντων. Δηλαδή των προϊόντων για τα οποία δεν έχει εκδοθεί το αντίστοιχο παραστατικό.
- Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα επεκταθεί από το δεύτερο εξάμηνο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να περιοριστεί και το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων.