Στο τραπέζι φορολογικά κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας


Σε φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφέρεται η κυβέρνηση και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

«Κίνητρα» είναι η λέξη-κλειδί του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο επόμενο στάδιο, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, αλλά και της απασχόλησης.

Πρόκειται κυρίως για φορολογικά κίνητρα, όπως π.χ. η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, καθώς και η επιτάχυνση των αποσβέσεων επενδύσεων, αλλά και ασφαλιστικά, όπως π.χ. η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ήταν μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης και έχει –προσωρινά- μπει στο ράφι, όπως προκύπτει από πληροφορίες πηγών του οικονομικού επιτελείου.

Σε φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφέρεται, εξάλλου, η κυβέρνηση και στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που υπεβλήθη στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Στόχος είναι να συγκρατηθεί φέτος η ύφεση στο 4,7%, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα και κυρίως να υπάρξει ταχεία ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021.

Για τη συγκράτηση της ύφεσης φέτος επιστρατεύονται, βεβαίως, και τα μέτρα που ήδη προωθούνται και ανακοίνωσε αναλυτικά προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ύψους 24 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων επισημαίνει ότι για το επόμενο στάδιο, της επανεκκίνησης της οικονομίας, στόχος είναι να ενισχυθεί η ζήτηση, αλλά με θετικές επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εξής:

• Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.

• Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

• Αμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.

• Αμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. η επένδυση του Ελληνικού.

Σε ό,τι αφορά την ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών στο βασικό του σενάριο για φέτος προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7%, με αύξηση κατά 5,1% τον επόμενο χρόνο. Το βασικό αυτό σενάριο υποθέτει ότι η υγειονομική κρίση «σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Η ιδιωτική κατανάλωση είναι βασική κινητήρια δύναμη και στα δύο χρόνια, αφού φέτος προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 4,1% και του χρόνου να αυξηθεί κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος κατά 1%, για να μειωθεί το 2021 κατά 0,9%.Η  πτώση του τουρισμού αντανακλάται στη μεγάλη προβλεπόμενη πτώση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 19,2%, με ανάλογη αύξηση το 2021.

Μεγάλη πτώση προβλέπεται και στις επενδύσεις με υποχώρηση κατά 4,6% του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Για την ανεργία, το Πρόγραμμα προβλέπει συγκράτησή της στο 19,9% φέτος, από 17,3% την προηγούμενη χρονιά και νέα υποχώρηση στο 16,4% το 2021. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εικόνα, το Πρόγραμμα προβλέπει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι «σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020». Στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα προανήγγειλε, εξάλλου, προχθές ο κ. Σταϊκούρας για τον Μάιο.

Οι κλαδικές αυτές πολιτικές εντάσσονται στη δεύτερη φάση οικονομικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, που περιλαμβάνει επίσης συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, καθώς και συνέχιση των αναστολών βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία τον Μάιο, συνέχιση της έκπτωσης 40% επί του ενοικίου, επιδότηση της εργασίας για όσους μπαίνουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, μια δεύτερη δόση επιστρεπτέας προκαταβολής και παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες.

kathimerini.gr