Στο υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ
Σχεδόν μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπει αύξηση της απασχόλησης, έναντι 23% στις αρχές 2019 και 14% στα τέλη 2015.
Νέο υψηλό δεκαετίας σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς διαμορφώθηκε στις 26 μονάδες, επίδοση που συνιστά αύξηση 8 μονάδων σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2019 και αύξηση 13 μονάδων σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2018.
Η ενισχυμένη κερδοφορία και ρευστότητα σε συνδυασμό με την αυξημένη αισιοδοξία οδηγεί τις ΜμΕ στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος φαίνεται πλέον να γίνεται λιγότερο φειδωλός.
Σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ο δείκτης εγκεκριμένης χρηματοδότησης έφτασε στο 76% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία που σημειώνει ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ δεν στηρίζεται πλέον μόνο στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις –για τις οποίες έτσι κι αλλιώς ο δείκτης κινείται σε θετικό έδαφος από το 2017– αλλά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, έπειτα από μακρά περίοδο αρνητικών επιδόσεων, έχουν καταφέρει τους τελευταίους 12 μήνες όχι μόνο να επανακάμψουν σε θετικό έδαφος αλλά και να προσεγγίσουν σε επίδοση τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις καλύπτοντας το κενό που είχε δημιουργηθεί.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά, οι βελτιωμένες προσδοκίες τους συμβαδίζουν με την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση.
Η καλή πορεία των πωλήσεων κατά το β΄ εξάμηνο του 2019 οδήγησε σε περαιτέρω ανάκαμψη του αριθμού των κερδοφόρων ΜμΕ, με το μερίδιό τους να αυξάνεται στο 82% του συνόλου των ΜμΕ, επίδοση βελτιωμένη κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την κατάσταση του 2012.
Ταυτόχρονα σημαντική μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ΜμΕ που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 10% (έναντι 19% το α΄ εξάμηνο του 2019 και 39% το 2012).
Πολύ πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των ΜμΕ για την απασχόληση. Σχεδόν μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπει αύξηση της απασχόλησης (έναντι 23% στις αρχές 2019 και 14% στα τέλη 2015). Την ίδια ώρα το ποσοστό των ΜμΕ που εκτιμά ότι η απασχόληση θα μειωθεί, έχει υποχωρήσει κάτω από το 5% (έναντι σχεδόν 10% στις αρχές του 2019 και 20% στα τέλη του 2015).
Ιδιαίτερης σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων αλλά και της ίδιας της οικονομίας στο μέλλον είναι το στοιχείο της έρευνας που αφορά στη βελτίωση των αναπτυξιακών στόχων. Το ποσοστό των ΜμΕ που δηλώνει στόχο ανάπτυξης ανέρχεται πλέον στο 71% από μόλις 55% στις αρχές του 2019. Το αντίστοιχο ποσοστό για το β΄ εξάμηνο του 2019 στις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι 65% από 44% στις αρχές του 2019. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την τάση σύγκλισης που παρατηρείται με τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι ΜμΕ στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 780.000 με τον συνολικό τζίρο τους να υπολογίζεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ.