Στοιχεία σοκ από το Ισραήλ για όσες χώρες έχουν Patriot: “Είχαν μόνο 25% ποσοστό επιτυχίας κατά την επίθεση του Ιράν – Αποσύρουμε όλα τα συστήματα”

Στοιχεία σοκ για όσες χώρες έχουν στο οπλοστάσιo τους το σύστημα αεράμυνας Patriot αποδέσμευσε το Ισραήλ. Ο ισραηλινός Στρατός αναφέρει πως το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας είχε ποσοστό επιτυχίας μόνο 25% κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν ενώ εξίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα και για τους SM-3 του συστήματος AEGIS.

Τα στοιχεία απογοήτευσαν και τους ίδιους τους Ισραηλινούς γεγονός που τους ανάγκασε να ανακοινώσουν την πρόωρη απόσυρση όλων των πυροβολαρχιών Patriot και την αντικατάσταση τους από συστήματα Iron Dome.

Υπάρχει μια είδηση που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό από αξιόπιστες ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κατά την επίθεση του το Ιράν έστειλε drones με ειδική διαμόρφωση ηλεκτρονικού πολέμου και καταστολής αεράμυνας. Ίσως το πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας να οφείλεται στον λόγο αυτό.

Πάντως, η είδηση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων τόσο για τις ανακοινώσεις της Ουκρανικής Αεροπορίας η οποία ισχυρίζεται ποσοστά κατάρριψης 80 και 90% αλλά κυρίως γιατί οι Patriot απέτυχαν οικτρά να αντιμετωπίσουν τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Συνεπώς με τους ίδιους τους Ισραηλινούς, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να αναχαιτίσουν υπερηχητικά όπλα. ΚΑΜΙΑ. Οι Ισραηλινοί είναι απόλυτοι μετά από αυτό που έζησαν.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αν δεν υπήρχαν οι πιλότοι των ΗΠΑ και τα αμερικανικά ραντάρ που πρόσφεραν πολύ καλή εικόνα, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Ισραηλινός Στρατός: Μόνο 25% επιτυχία είχαν οι Patriot!

Η αμερικανική αεράμυνα απέτυχε να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ στα μέσα Απριλίου, μετέδωσε χθες το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, μόνο το 25% των αμερικανικών πυραύλων Patriot (δύο στους οκτώ) μπόρεσαν να πλήξουν τους στόχους τους.

Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας είχαν ποσοστό επιτυχίας 90%.

Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Amir Bar Shalom τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση του IDF χαμηλό ποσοστό επιτυχίας είχαν και τα συστήματα αεράμυνας SM-3.

Οι SM-3 είναι οι πύραυλοι του συστήματος AEGIS που φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke.

Το ποσοστό επιτυχίας των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην αντιμετώπιση πυραύλων κρουζ και drones ήταν καλύτερο. Το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε με τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.

Δεν είναι τυχαίο ότι προχτές, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα συστήματα αεράμυνας Patriot τους επόμενους μήνες, αντικαθιστώντας τα με πιο προηγμένες τεχνολογίες.

Οι τελευταίες συστοιχίες Patriot που βρίσκονται σε υπηρεσία θα απενεργοποιηθούν οριστικά τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία μείωσης του [αριθμού] πυροβολαρχιών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του 138ου Τάγματος της Εναέριας Άμυνας των IDF, που χειρίζεται το Patriot.

Το αμερικανικό σύστημα εισήλθε επίσημα στην υπηρεσία του Ισραήλ το 1991, αλλά έκανε την πρώτη του αναχαίτιση μόλις το 2014, καταρρίπτοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χαμάς που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το σύστημα, που σχεδιάστηκε για την κατάρριψη αεροσκαφών, αναχαίτισε μόνο περίπου 10 στόχους, σύμφωνα με τις IDF, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών της Συρίας που παραβίασαν τον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2014 και το 2018.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Patriot έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές, ανέφερε η IAF.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τις αμυντικές μας μεθόδους. Οι καινοτομίες στην αεράμυνα φέρνουν καλύτερη επιχειρησιακή(!) απόκριση», είπε ο Ισραηλινός διοικητής του τάγματος αφήνοντας υπόνοιες για “χαμηλές επιδόσεις των Patriot”.

Η «τύχη» των αμερικανικών συστημάτων μετά την απόσυρσή τους είναι άγνωστη, αλλά ήδη έχει «πέσει στο τραπέζι» μια βασική ιδέα.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν πίσω αυτά τα συστήματα και αργότερα να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, η οποία ζητά «απελπισμένα» από τους συμμάχους της περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να προστατευθεί από τις ρωσικές επιθέσεις.



Πηγή