Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν συνήθως τέσσερις έως οκτώ φορές ημερησίως.
Συχνοουρία έχετε όταν χρειάζεται να πάτε πάνω από οκτώ φορές την ημέρα στην τουαλέτα ή αν ξυπνάτε πάνω από μία φορά μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα.
Αν και η κύστη σας μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 600ml ούρων, η ανάγκη για ούρηση γίνεται αισθητή συνήθως όταν περιέχει περίπου 150 ml ούρων.
Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να περιορίσετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα
Αν δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία από γιατρό, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η συχνουρία:
- “Προπόνηση” της ουροδόχου κύστης: Αυτή η θεραπεία αφορά την συγκράτηση των ούρων σας για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως. Προσπαθήστε κάθε φορά να κρατιέστε λίγο περισσότερο. Κάντε το όσο πιο τακτικά μπορείτε και μετά από 3-4 μήνες θα δείτε ότι θα ουρείτε λιγότερο συχνά.
- Ασκήσεις Kegel: Αυτές οι ασκήσεις αφορούν τη σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους. Αυτοί είναι οι μυς που χρησιμοποιείτε όταν οικειοθελώς θέλετε να; σταματήσετε και στη συνέχεια να ξεκινήστε πάλι τη ροή των ούρων. Πιέστε τους μυς αυτούς για 3 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10-15 φορές κάθε φορά και κάντε το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Οι ασκήσεις Kegel είναι αποτελεσματικές μόνο όταν γίνονται τακτικά.
- Τροποποιήσετε τη διατροφή σας: Αποφύγετε τις τροφές που φαίνεται να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη σας ή που δρουν ως διουρητικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του αλκοόλ, των ανθρακούχων ποτών, των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, των προϊόντων με βάση τις τομάτες, την σοκολάτα και τις πικάντικες τροφές. Επιλέγετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, επειδή η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει την συχνοουρία.
- Να ελέγχετε καλύτερη την πρόσληψη υγρών: Προσπαθήστε να πίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο μπορείτε 4-5 ώρες πριν τον ύπνο για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις νυχτερινές… διαδρομές στην τουαλέτα.
Πηγή: iatropedia.gr