Συμβουλές για τους υπερπροστατευτικούς γονείς


Αν κι εσείς μέχρι τώρα ανήκατε στους υποστηρικτές του «helicopter parenting», ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική, αφού με την υπερπροστασία κάνετε περισσότερο κακό, πάρα καλό στα παιδιά σας.

Και επειδή αυτή η αλλαγή δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ας δούμε πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν.

Κάντε ένα βήμα πίσω: Δώστε στο παιδί σας το χώρο του, χωρίς να είστε συνεχώς από πάνω του, υπαγορεύοντας την κάθε του κίνηση. Σταθείτε διακριτικά πλάι ή λίγο πιο πίσω του και μην το πνίγετε.

Δώστε του χρόνο: Καταπνίξτε την επιθυμία σας να παρεμβαίνετε αμέσως, κάθε φορά που το παιδί σας αντιμετωπίζει μια δυσκολία ή πρέπει να αποφασίσει κάτι. Δώστε του χρόνο να σκεφτεί, να χρησιμοποιήσει το μυαλό του, να βρει το ίδιο λύση και μην επεμβαίνετε με το παραμικρό.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας: Το δικό σας χρέος ως γονιός είναι να συμβουλεύσετε το παιδί σας, να το καθοδηγήσετε και να του δώσετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πατήσει γερά στα πόδια του. Αν εσείς κάνατε το δικό σας κομμάτι, εμπιστευτείτε το παιδί σας να σας δείξει ότι όλα όσα του μάθατε έπιασαν τόπο.

Ελέγξτε το άγχος σας: Αν από τη μια λέτε στο παιδί σας να προχωρήσει μόνο του και από την άλλη ο τόνος της φωνής ή οι κινήσεις σας προσδίδουν το άγχος, το φόβο και την ανασφάλειά σας, τότε δεν κάνετε τίποτα. Πείτε στο παιδί «πιστεύω σε σένα», μόνο όταν το εννοείτε.

Μη φοβάστε την αποτυχία: Οι γονείς συνήθως υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους γιατί φοβούνται ότι θα πληγωθούν αν αποτύχουν. Κι όμως τα λάθη και οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής, έχουν μεγάλη αξία όταν λειτουργούν διδακτικά και γι’ αυτό δε θα πρέπει να τα φοβάστε.

govastileto.gr



Πηγή