Συμβουλές περιποίησης για το θαμπό δέρμα

«Αισθάνομαι ότι μέσα σε μία εβδομάδα γέρασα δέκα χρόνια», μου εκμυστηρεύθηκε πρόσφατα μια φίλη μου που κοντεύει τα 40. Και δικαιολογημένα. Επί 7 ημέρες ήταν αναγκασμένη να ακολουθεί ένα βαριά φορτωμένο πρόγραμμα, με ελάχιστες ώρες ύπνου, πολλές ώρες στο γραφείο με απανωτές συναντήσεις και κρίσιμες συσκέψεις. Κούνησα το κεφάλι μου με κατανόηση, χωρίς να μπορώ να τη διαψεύσω. Όντως, έμοιαζε μεγαλύτερη. Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας μας και μεταβάλλουν την ποιότητά της, τονίζουν οι ειδικοί.

Συνήθεις ύποπτοι

Οι 6 παράγοντες που επηρεάζουν την επιδερμίδα μας περισσότερο και από τη γονιδιακή μας κληρονομιά είναι:

  • Το άγχος
  • Η κούραση
  • Η έκθεση στον ήλιο
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Το κάπνισμα
  • Η μη ισορροπημένη διατροφή

Τα 4 χαρακτηριστικά της επιδερμίδας που επηρεάζονται από την καθημερινότητα

Χροιά: Θαμπή επιδερμίδα, που δεν αναπνέει, λόγω αφυδάτωσης, ξηρού αέρα, καπνού, ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Χρωματικές αντιθέσεις: Ανομοιομορφία, κηλίδες, λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία.

Εκφραστικότητα: Τα χαρακτηριστικά μας είναι κουρασμένα. Οι λεπτές γραμμές, οι σκούρες σκιές και οι σακούλες κάτω από τα μάτια φαίνονται πιο έντονα.

Υφή: Διεσταλμένοι πόροι, κηλίδες λιπαρότητας και ξηρότητας, ερεθισμοί, κοκκινίλες, λόγω μη ισορροπημένης διατροφής, πρόχειρου φαγητού, έλλειψης βιταμινών.

Η ωραία κοιμωμένη

Ο τίτλος του παραμυθιού δεν βγήκε τυχαία. O ύπνος είναι η πιο αποτελεσματική κούρα ομορφιάς. Και ανέξοδη επίσης. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωϊ είναι αναντικατάστατος, γιατί εκείνες τις ώρες κορυφώνεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος: η φυσική απολέπιση εντείνεται και επανορθώνονται οι φθορές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, το να κοιμόμαστε στις 3 π.μ. ως το μεσημέρι δεν αναπληρώνει τα οφέλη. Το καλό με το κουρασμένο δέρμα είναι ότι συνέρχεται γρήγορα. Αν κοιμηθούμε καλά σήμερα, αύριο όλοι θα το παρατηρήσουν. Ενδεχομένως να μας ρωτήσουν «αν κάναμε κάτι στο πρόσωπό μας». Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να στρώνουμε το κρεβάτι για… μαραθώνιους ύπνους, να ξέρουμε ότι οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου δεν ωφελούν σε τίποτα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πολύς ύπνος κάνει καλό, ούτε στο σώμα, ούτε στην ψυχολογία, αλλά ούτε και στο δέρμα μας.

Χρήσιμες συμβουλές για καλό ύπνο

Ο ύπνος δεν θέλει πίεση. Τον καλοδεχόμαστε όποτε έλθει και σε καμία περίπτωση δεν αγχωνόμαστε για το πόσο και το πώς. Ο οργανισμός ξέρει καλύτερα.

Φροντίζουμε τον φωτισμό στην κρεβατοκάμαρα. Αν μας αρέσει το απόλυτο σκοτάδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια μάσκα ύπνου.

Αν μας ενοχλεί ο θόρυβος, φοράμε ωτοασπίδες.

Αποφεύγουμε τον καφέ, αλλά και το κάπνισμα, πριν από τον ύπνο, γιατί η καφεΐνη και η νικοτίνη διεγείρουν το νευρικό μας σύστημα.

Δεν τρώμε βαρύ και αλμυρό φαγητό, διότι μας ανεβάζει την πίεση. Αντίθετα, προτιμάμε τροφές όπως η μπανάνα, το μέλι, το χαμομήλι, οι πατάτες, η βρόμη, τα αμύγδαλα, το ψωμί ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος, η γαλοπούλα, οι οποίες χαλαρώνουν τους μυς και ενεργοποιούν την έκκριση των ηρεμιστικών ορμονών, όπως είναι η σεροτονίνη και η μελατονίνη.

Επενδύουμε σε ένα καλό μαξιλάρι που να ταιριάζει στη στάση που παίρνουμε συνήθως όταν κοιμόμαστε.

6 τρόποι για να μειώσουμε την επίδραση του στρες στο δέρμα μας

Είναι δύσκολο να σβήσουμε τη λέξη άγχος από την καθημερινότητά μας, ωστόσο μπορούμε να το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Ας δούμε πώς:

1. Δεν παραμελούμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ακόμα και όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.

2. Φροντίζουμε να γυμναζόμαστε τακτικά. Η σωματική άσκηση είναι πολύτιμη, γιατί δρα ως αγχολυτικό, ενισχύει την παραγωγή των ενδορφινών και αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης.

3. Αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, όπως π.χ. ένα αφρόλουτρο, το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, έναν περίπατο.

4. Υιοθετούμε τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοής και η γιόγκα, ο διαλογισμός, το να κάνουμε ευχάριστες σκέψεις.

5. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες.

6. Αν το άγχος κατακλύζει την καθημερινότητά μας, συζητάμε το πρόβλημά μας με κάποιον επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.

Tα συστατικά που χαρίζουν ενέργεια, δύναμη και ανανέωση στο δέρμα

Εκχύλισμα ροδιού: Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του δίνουν ζωτική δύναμη στα κύτταρα.

Εκχύλισμα άγριου τριαντάφυλλου: Ενισχύει τον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας και επιφέρει άμεση λάμψη.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, έχει αντιοξειδωτικές και λευκαντικές ιδιότητες και μειώνει το μέγεθος των πόρων του δέρματος.

ΑΗΑ: Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, ανανεώνουν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Δύο ισχυρές ουσίες αυτής της κατηγορίας είναι το γλυκολικό οξύ και το LHA, παράγωγο του σαλικυλικού οξέος.

DHA: Το πιο σημαντικό είδος λιπαρού οξέος ω-3. Ενδυναμώνει την κυτταρική μεμβράνη, ώστε να συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα.

Κολλαγόνο και ελαστίνη: Οι σημαντικότερες πρωτεΐνες που υποστηρίζουν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αιθέρια έλαια λεμονιού και γκρέιπφρουτ: Αποτοξινώνουν και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία.

Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών: Ενυδατώνουν και αυξάνουν τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας.

Φωτοαντανακλαστικά σωματίδια: Ενισχύουν τη διαφάνεια και αναδεικνύουν την απόχρωση της επιδερμίδας.

Σε πρώτο πλάνο ομορφιάς

Τα 7 βήματα που θα βοηθήσουν να βρούμε ξανά τη λάμψη μας και να σβήσουμε τα σημάδια της κούρασης.

1. Καθαρίζουμε ανελλιπώς το πρόσωπό μας 2 φορές τη μέρα: το βράδυ για να απομακρύνουμε τους ρύπους και τα υπολείμματα μακιγιάζ και το πρωί για να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και τα υπολείμματα της κρέμας νυκτός.

2. Δύο φορές την εβδομάδα, πριν κοιμηθούμε, κάνουμε απολέπιση με ένα scrub, προκειμένου να μπορέσει να «ανασάνει» η επιδερμίδα μας από τα νεκρά κύτταρα και να απορροφήσει καλύτερα τις καλλυντικές ουσίες που της προσφέρουμε.

3. Μία-δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε σε καθαρό πρόσωπο μια ειδική μάσκα με αιθέρια έλαια που αναζωογονούν και θρέφουν.

4. Αν έχουμε πρήξιμο και μαύρους κύκλους, βάζουμε κάθε πρωί κομπρέσα με τσάι, μέσα στο οποίο θα έχουμε ρίξει αιθέριο έλαιο κίτρου ή λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.

5. Μετά τον καθαρισμό, απλώνουμε ένα ενυδατικό serum με βιταμίνη C για λάμψη και τόνωση. Περιμένουμε ώσπου να απορροφηθεί και απλώνουμε την ενυδατική μας κρέμα. Για άμεση λάμψη, επιλέγουμε μια σύνθεση με φωτοανακλαστήρες.

6. Αν ξυπνάμε το πρωί με «τσαλακωμένη» επιδερμίδα από το μαξιλάρι, αλλάζουμε τη βαμβακερή θήκη του με μία σατέν. Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό ίσως είναι μια ένδειξη ότι το δέρμα μας χρειάζεται πιο ισχυρή ενυδάτωση πριν κοιμηθούμε. Άρα, αντικαθιστούμε την κρέμα μας με μια πιο ενισχυμένη.

7. Το βράδυ μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε έναν ορό που επιταχύνει τη φυσική απολέπιση. Αν το δέρμα μας «τραβάει», χρησιμοποιούμε και μια κρέμα νυκτός που φωτίζει το δέρμα και μειώνει τυχόν δυσχρωμίες.

www.in.gr

Πηγή