Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Τι γίνεται με τα εξοπλιστικά;
Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά υπό το πρίσμα των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την ανατολική Τουρκία αλλά και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη γείτονα καθώς και οι γενικότερες ανακατατάξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για την τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου που λαμβάνει χώρα κάθε δύο μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ανασκόπηση των τελευταίων εβδομάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί και για μια σειρά από σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που παραμένουν «παγωμένα».
«Αδιέξοδο» με Ισραήλ
Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαβεβαίωνε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η υπογραφή των συμφωνιών για τους Spike NLOS του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς είναι θέμα ημερών, όμως, φτάσαμε στον Φεβρουάριο και δεν φαίνεται φως στο τούνελ των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές μάλιστα, εκτιμούν ότι το θέμα έχει λήξει καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη και τον φορέα του συστήματος.
Το επιχειρησιακό κενό που αφήνει το «ναυάγιο» των Spike είναι σαφώς μεγάλο, όχι όμως μεγαλύτερο από την απαξίωση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Το σενάριο της μεταφοράς τριών ελληνικών C-130 στο Ισραήλ έχει εγκαταλειφθεί και αυτή τη στιγμή, υπό προϋποθέσεις, πετούν μόλις δύο μεταγωγικά αυτού του τύπου. Η λύση της συντήρησης στο Ισραήλ κρίθηκε ιδιαίτερα επισφαλής αφού κανείς δεν είναι σε θέσει να εγγυηθεί ότι τα αεροπλάνα θα ξαναπετάξουν εφόσον αποσυναρμολογηθούν για τη μεταφορά τους.
Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται και το θέμα της αναβάθμισης των 19 Apache AH-64Α που επρόκειτο να γίνει μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Παρότι οι φάκελοι είναι έτοιμοι εδώ και καιρό και το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση της ΓΔΑΕΕ και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η Αθήνα δεν κάνει το επόμενο βήμα με ορατό τον κίνδυνο απαξίωσης των 19 Επιθετικών Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.
Κορβέτες μετά τις εκλογές
Καθίσταται σαφές πλέον πως ενώ η χώρα οδεύει προς τις εκλογές, οι όποιες αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μετατίθενται για το καλοκαίρι. Χθες έφτασε στην Αθήνα η νέα πρόταση της γαλλικής Group Naval ενώ στο «παιχνίδι» παραμένουν οι Ιταλοί αν και το ενδεχόμενο διακρατικής αμυντικής συμφωνίας με τη Ρώμη μοιάζει να απομακρύνεται.
Σε κάθε περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αξιολογήσει τις διαθέσιμες προτάσεις και έχει έτοιμη την εισήγηση του. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα που περνά μεταφράζεται σε μήνες καθυστέρησης καθώς από τη στιγμή που η Αθήνα θα αποφασίσει ποιο θα είναι το πλοίο της επιλογής της, θα μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων μέχρι να μπουν οι υπογραφές και να ξεκινήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, θα επισκεφθεί την Πέμπτη τα ναυπηγεία της γαλλικής Group Naval στη Λοριάν, εκεί όπου ναυπηγούνται οι υπερσύγχρονες Φρεγάτες FDI Belharra. Ο πρωθυπουργός θα επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στην πρώτη FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ» που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης ενώ θα επισκεφθεί και την πρώτη γαλλική FDI που καθελκύστηκε πριν από λίγους μήνες. Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την απόκτηση μίας ακόμη FDI, της τέταρτης, αφού μέχρι το καλοκαίρι το κόστος της παραμένει «κλειδωμένο» σε εξαιρετικά ελκυστική τιμή.