Συνέδριο «Real Investment Summit»: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα ψηφιακά βήματα στην Υγεία
Για τα «αγκάθια» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία, μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο Real Investment Summit με θέμα “Η Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σε περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων” το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου
«Η ψηφιακή εποχή θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι βέβαιο. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ότι θα πρέπει να μάθει ο κόσμος να δουλεύει με λίγο διαφορετικό τρόπο από ότι είχε μάθε μέχρι τώρα. Στο Ε.Σ.Υ. κατά το παρελθόν, τώρα ευτυχώς πολύ λιγότερο, είχαμε μεγάλα προβλήματα διαλειτουργικότητας καθώς από την αρχή το σύστημα είχε φτιαχτεί για με πολλά διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, το οποίο συνήθως το ένα δεν λειτουργούσε με το άλλο. Ωστόσο, σήμερα είμαστε πολύ καλύτερο σημείο και τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, μας δίνουν δυνατότητες που δεν είχαμε ποτέ. Για παράδειγμα τα απογευματινά χειρουργεία που πιθανότατα θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, μπορούν να οργανωθούν γιατί προηγουμένως έχουμε φτιάξει την ενιαία ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων. Αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ψηφιακά όλα τα χειρουργεία ανά χειρουργική κλινική στη χώρα δεν θα μπορούσαμε με την ίδια ασφάλεια να νομοθετήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα ψηφιακά βήματα, όπως η άυλη συνταγογράφηση που είναι ένα τεράστιο βήμα. Όταν ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς στην πραγματικότητα θα επιταχυνθούν πάρα πολύ όλες οι υπηρεσίες υγείας που έχουμε σήμερα. Οι πλατφόρμες για το κλείσιμο ραντεβού είναι κάτι που ήδη βοηθάει τους πολίτες και στο μέλλον θα τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Το επόμενο πράγμα που θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα είναι πως θα επηρεάσει τις υπηρεσίες υγείας η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τι θα μπορούσε να μας προσφέρει ως εργαλείο η Τεχνητή Νοημοσύνη για να κάνουμε πιο ακριβείς και ταχύτερες τις υπηρεσίες υγείας και ίσως με λιγότερο κόστος.
Μονόδρομος η ψηφιοποίηση
Αναφερόμενος στον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία είναι πολύ καλά εξοπλισμένα με νέα σύγχρονα μηχανήματα τα οποία έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα τρέχει ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα εναπομείναντα νοσοκομεία που δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. «Τα νοσοκομεία έχουν εξοπλισμό και σύγχρονο εξοπλισμό. Το προσωπικό δεν συμβαδίζει πράγματι με την υλικοτεχνική υποδομή και δεν συμβαδίζει γιατί είναι κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας που δικαιολογημένα δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη και επιπλέον μας λείπει προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προσλήψεων, όπου θα είναι νεότεροι άνθρωποι κι έχουμε και προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών μας για τις ψηφιακές δεξιότητες που θα χρειαστούν. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι η ψηφιοποίηση είναι μονόδρομος», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σχολιάζοντας την εξασφάλιση των πόρων για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε: «Η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πηγές πρόσβασης που αυτή τη στιγμή για τα δεδομένα της χώρας μας είναι γιγαντιαίες. Αυτή τη στιγμή τρέχει παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και μέσω αυτών των δύο εργαλείων υλοποιούμε προγράμματα τόσο κτιριακής αναβάθμισης όσο και αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που η ελληνική οικονομία από μόνη της θα ήταν αδύνατο χρηματοδοτήσει».
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον το δικό μας Εθνικό Σύστημα αλλά και όλα τα Εθνικά Συστήματα του δυτικού κόσμου είναι η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας με αλματώδεις ρυθμούς που από τη μία παράγει πολλές νέες καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή μας για πολλά χρόνια και να θεραπεύσουν ασθένειες που μέχρι χθες ήταν ανίατες. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες είναι τρομερά κοστοβόρες και άρα δημιουργούν νέες προκλήσεις ως προς τους εθνικούς προ υπολογισμούς. Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.