Συνέδριο «Real Investment Summit»: Η Ελλάδα ως παραγωγός ενέργειας και διαμετακομιστικός «κόμβος»


Την Ελλάδα ως παραγωγό ενέργειας και διαμετακομιστικό «κόμβο» συζήτησαν στην δεύτερη ενότητα του συνεδρίου Real Investment Summit με θέμα: “Το «στοίχημα» της ενεργειακής μετάβασης – «Πράσινες» επενδύσεις: ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας” το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Του Θάνου Μωριάτη

Ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων, στην τοποθέτηση του ότι η χώρα μας έχει επενδύσει διαχρονικά στις υποδομές. «Τα έργα που σήμερα εγκαινιάζουμε έχουν ιστορία παραπάνω από μία δεκαετία» σημείωσε.

Επεσήμανε πως το φυσικό αέριο που έρχεται στην Ελλάδα, δεν μένει στην χώρα αλλά μεταφέρεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όλες αυτές οι επενδύσεις μας έχουν καταστήσει ως ένα πολύ σημαντικό παίκτη» υπογράμμισε και προσέθεσε πως «δεν παράγουμε φυσικό αέριο, ο ρόλος μας είναι του διαμετακομιστή. Εμείς μπορούμε να προσθέσουμε αξία και να το εμπορευτούμε και είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Δεν είμαστε μία χώρα πλούσια σε ορυκτά καύσιμα αλλά είμαστε πλούσια χώρα σε ήλιο και άνεμο. Το σύστημα το ενεργειακό το παγκόσμιο αρχίζει να πηγαίνει προς ενέργειες που θα γίνουν πιο δυναμικές στον χώρο αυτό».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «έχουμε μία δύσκολη διεθνή αγορά και πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Εξαρτιόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά εμείς ελέγχουμε τους δικούς μας πόρους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ελέγχουμε τη δική μας πορεία και τη δική μας μετάβαση που μας προστατεύει από τα χειρότερα σενάρια. Γιατί αλλιώς είναι να βασίζεσαι στο φυσικό αέριο για το 60 και 70% της ενέργειας σου και αλλιώς για το 20%».

«Εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση και η πολιτεία έχει εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να καταστεί η Ελλάδα ένα κεντρικός ενεργειακός κόμβος» επεσήμανε ο Χρήστος Μπασδέκης, Επικεφαλής Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων Πελατών, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. και σημείωσε πως η ΔΕΠΑ κάνει σημαντικές κινήσεις στα έργα κρίσιμων υποδομών αλλά και της διεύρυνση της παρουσίας της στις αγορές φυσικού αερίου.

«Έχουμε μια ραχοκοκαλιά έργων που θα δημιουργήσει ωφέλειες για όλες τις αγορές με στόχο την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. Για εμάς η κρίση υπήρξε και παράγοντας ευκαιρίας, γιατί επεκτείναμε την παρουσία μας σε μία σειρά νέων ευρωπαϊκών αγορών όπως της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας -μεταξύ άλλων» συμπλήρωσε.

Ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής MORE (Motor Oil Renewable Energy), MOTOR OIL, ανέφερε ότι «όλες οι αγορές αναπτύσσονται διαχρονικά όταν αρχίζουν και διασυνδέονται μεταξύ τους,  με δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρόμους, καλώδια. Οι διασυνδέσεις με τις χώρες που έχουν ζήτηση είναι το μέλλον» ενώ συμπλήρωσε ότι χωρίς επένδυση δεν υπάρχει προοπτική. «Επενδύσαμε 1,6 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. τα τελευταία χρόνια» σημείωσε τονίζοντας την σημαντική προϋπόθεση της ύπαρξης ανανεώσιμου ηλεκτρισμού.

«Η Ελλάδα εκτός από ήλιο και άνεμο έχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Έχει γειτνίαση με χώρες που μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου. «Χρειαζόμαστε σαν Ευρώπη να μεγαλώσουμε τα ενεργειακά μας σύνορα. Αφθονία γης και ηλιοφάνειας χρειάζεται και η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει μία χώρα σαν την Αίγυπτο δίπλα που πληροί τα χαρακτηριστικά αυτά».

«Πρέπει να σκεφτούμε βαθιά τι πρέπει να αλλάξουμε» επεσήμανε ο Σπύρος Βενετσιάνος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Structured Finance Corporate & Investment Banking, EUROBANK. «Στην Eurobank είμαστε εντυπωσιασμένοι με την πρόοδο των πελατών μας. Ευτυχώς όλο το τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα και τα κεφάλαια να προσφέρουν ανταγωνιστικούς όρους. Προχωράμε με μία ανάπτυξη. Στα φωτοβολταϊκά πάμε πολύ γρήγορα, στα αιολικά υπάρχει μία πιο αργή πρόοδος» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε την σημασία που έχουν οι μπαταρίες και το υδρογόνο ως απαραίτητα συστατικά. «Πρέπει να βοηθηθούν και οι επιχειρηματίες, και οι τράπεζες θέλουν να τους χρηματοδοτήσουν».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Φιλιππίδης. Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.



enikonomia.gr