Συνέδριο «Real Investment Summit»: Οι μεταρρυθμίσεις και τα εργαλεία προσέλκυσης επενδύσεων
Οι μεταρρυθμίσεις και τα εργαλεία προσέλκυσης επενδύσεων συζητήθηκαν στην 3η ενότητα του συνεδρίου Real Investment Summit με θέμα : «Πώς η Ελλάδα θα καταστεί ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις. Αγκυλώσεις αλλά και νέες δράσεις – Η οπτική του ξένου επενδυτή» το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Του Θάνου Μωριάτη
Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του SMERemediumCap, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σειρά θετικών εξελίξεων ειδικά στον τομέα προέλκυσης επενδύσεων σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα μας σημειώνει ανάπτυξη την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καταγράφει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές μεσοπρόθεσμα δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Δεν έχουμε έκρηξη επενδύσεων. Έχουμε το μικρότερο ποσοστό αποταμίευσης στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε έκρηξη επενδύσεων» σχολίασε ενώ υπογράμμισε και τα ζητήματα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της υπογεννητικότητας αλλά και της ποιότητας των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
«Σήμερα το υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί και βοηθάει τους ξένους να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα» σημείωσε ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της OPTIMA BANK.
«Η Ελλάδα έχει εκσυγχρονίσει το κράτος όμως παραμένουν η γραφειοκρατία και τα προβλήματα κάτι που λειτουργεί αποθαρρυντικά για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Να δώσει έμφαση η Ελλάδα στις υποδομές και τις μεταφορές» τόνισε ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε νέα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά.
«Το τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ υγιή κατάσταση» συμπλήρωσε επισημαίνοντας πώς υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα αλλά και κίνητρο από τις τράπεζες για να δώσουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις. «Οι επενδυτές να επισκεφθούν τις τράπεζες και να μιλήσουν μαζί τους» προσέθεσε.
Ο Γιάννος Γραμματίδης, Συνέταιρος της MΠΑΧΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επεσήμανε τα εμφανή πλεονεκτήματα της Ελλάδας που όπως είπε, αφορούν σαφώς στη γεωγραφική της θέση, τον τουρισμό, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ενέργεια αλλά και τις ΑΠΕ.
Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής INVENTIO A.E. τόνισε ότι οι επενδυτές βλέπουν τη χώρα μας σαν ένα εφαλτήριο εξωστρέφειας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ποικιλότροπος διασύνδεσης της Ευρώπης με τις άλλες ηπείρους» συμπλήρωσε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Ρομποτής. Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.