Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25


Στην Ουκρανία μαίνεται ο πόλεμος και οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος την ώρα που δυο νατοϊκές χώρες, η Ολλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύουν το Κίεβο με μαχητικά F-16.

Ο ρωσικός πύραυλος «σαρώνει» το κέντρο του Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σοροί κείτονται στο δρόμο και μέσα σε αυτοκίνητα. Ανάμεσα στους νεκρούς ένα κοριτσάκι, η 6χρονη Σοφία, που θα περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου σε λίγες μέρες.

«Ο πύραυλος χτύπησε το παιδί μου. Τώρα είμαστε στο νοσοκομείο του Τσερνίχιβ. Το παιδί μου πεθαίνει στα χέρια μου», δήλωσε η μητέρα της 6χρονης.

Περίπου 150 είναι οι τραυματίες.

«Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι κοντά στο κέντρο, στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, γινόταν σύσκεψη ειδικών στη χρήση drones, η οποία είχε ανακοινωθεί μέσω Facebook λίγες ώρες νωρίτερα», αναφέρει σε δελτίο του το CNN.

Λίγες ώρες αργότερα οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επιθέσεις με drone μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κούρσκ, επιθέσεις έγιναν και στην περιοχή της Μόσχας, όπου έκλεισαν προσωρινά δύο αεροδρόμια.

Εν τω μεταξύ η Ολλανδία και η Δανία αποφάσισαν να δώσουν στην Ουκρανία δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16. Οι δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες θα παραδώσουν τα πολεμικά αεροπλάνα όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, το νωρίτερο σε ένα εξάμηνο.

Πλήγμα στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα

Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς απέτυχε η ρωσική αποστολή στο φεγγάρι, η πρώτη μετά από 47 χρόνια.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Luna–25 μπήκε σε ανεξέλεγκτη τροχιά και συνετρίβη το μεσημέρι καθώς κατευθυνόταν στο νότιο πόλη της Σελήνης.

«Οι κάμερες του οχήματος κατάφεραν να πάρουν λίγες φωτογραφίες της επιφάνειας της Σελήνης, όπως του κρατήρα Ζέμαν στο νότιο πόλο της», μετέδωσε ρωσικό κανάλι.

Το ρωσικό σκάφος θα εξερευνούσε μια περιοχή όπου εκτιμάται πως υπάρχει πάγος και άλλοι πολύτιμοι φυσικοί πόροι.

Με τους Ρώσους προσωρινά εκτός μάχης, στην κούρσα του διαστήματος κερδίζει έδαφος η Ινδία, καθώς το δικό της μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο αναμένεται να φτάσει στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 23 Αυγούστου.

Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με επανδρωμένη αποστολή το 2026, ενώ οι Κινέζοι έχουν βάλει στόχο να πατήσουν στο φεγγάρι μέχρι το 2030.



Πηγή