Σύνοδος Κορυφής για την Ενέργεια: Διελκυστίνδα για το πλαφόν με το βλέμμα στη Γερμανία
«Στοίχημα» για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» είναι η διασφάλιση της ενότητας, όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος υπογράμμισε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής τη σημασία του να εκπεμφθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί».
«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.
«Οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Τα συμπεράσματα έχουν μια καλή ισορροπία για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα. Πιθανόν να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό σήμερα ή αύριο να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί για έναν θετικό αντίκτυπο. Είναι θεμελιώδες για να νοικοκυριά μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Επί τάπητος στις Βρυξέλλες βρίσκεται αυτή την ώρα το τελευταίο «πακέτο» συμβιβαστικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς συγκράτηση της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών της ενέργειας, με αιχμή το αποκαλούμενο «δυναμικό» πλαφόν σε επίπεδο Χρηματιστηρίου TTF (Title Transfer Facility).
Το Βερολίνο αντιτίθεται (και) στην επιβολή του «δυναμικού» πλαφόν, πιέζοντας κατά πληροφορίες για την αφαίρεση της σχετικής πρότασης από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ότι έχει έλθει πλέον η ώρα των «τολμηρών αποφάσεων» για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της ενέργειας.
«Μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στην σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:
«Και πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις, να επιβάλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο του TTF, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλείοποιουν την ενέργεια για να επιβάλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Το βλέμμα στη Γερμανία – «Τα εργαλεία πρέπει να λειτουργούν»
«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν», δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα του πλαφόν, ενώ ανάλογη αναφορά ήλθε και εκ μέρους του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης για να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου, είπε ο Όλαφ Σολτς.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στάση της Γερμανίας και την κριτική που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς αντέκρουσε λέγοντας ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF».
«To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση», ανέφερε.
«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ολλανδία δεν τάσσεται εναντίον αυτού καθαυτού του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, όμως ζητά εγγυήσεις ότι δεν θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.
«Δεν είμαστε κατά [του πλαφόν]. Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν θα οδηγούσε σε πτώση του κόστους και δεν θα επηρέαζε τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου.
«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο ότι οι 15 χώρες-μέλη [που τάσσονται υπέρ του πλαφόν] είναι βέβαιες γι’ αυτό, αλλά θέλω να είμαι απολύτως βέβαιος», υπογράμμισε.
Μακρόν: Δεν είναι καλό για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε την ίδια στιγμή το μήνυμα ότι δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται», εκφράζοντας τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη [η Γερμανία] να απομονώνεται», δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Μακρόν και Σολτς επρόκειτο να συνομιλήσουν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία σε ό,τι με αφορά. Είμαι πάνω από πέντε χρόνια εδώ για να προσπαθώ να προτείνω να προχωρήσουμε μπροστά, να οικοδομήσουμε την ενότητα», είπε.
«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό μια χώρα να απομονώνεται», επανέλαβε ο Μακρόν, τονίζοντας: «Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρχει ευρωπαϊκή ενότητα και η Γερμανία να αποτελεί μέρος αυτής. Εύχομαι πράγματι να μπορέσουμε να βρούμε αυτούς τους τρόπους σύγκλισης».