Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Με τις ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους να μετρούν αντίστροφα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «κλείδωσε» για την Τετάρτη 12 Ιουλίου.
Είναι η πρώτη φορά που μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να επαναπροσέγγισης στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την συνάντηση αυτή είναι μεγάλο, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να βρει τρόπους να «μαλακώσει» η Άγκυρα και να αλλάξει τη στάση της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο αργά χθες το βράδυ.
«Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαίωσα τη διμερή μας σχέση και τη συνεχιζόμενη συνεργασία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της επόμενης εβδομάδας. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τα πρόσωπα «κλειδιά»
Από ελληνικής πλευράς θα καθίσει στο τραπέζι μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η Άννα Μαρία Μπούρα διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού και πιθανότατα η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Από τουρκικής πλευράς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρώην ισχυρός άντρας της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ακίφ Τσαγκατάϊ Κιλίτς και πιθανότατα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που μίλησαν στο MEGA, ο νυν επικεφαλής της ΜΙΤ και πρώην σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Αυτό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες.
Κλάδο ελαίας προς την Τουρκίας αλλά και ετοιμότητα προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα το πρωί.
«Εξακολουθούμε να τείνουμε κλάδο ελαίας για ειρηνική συνύπαρξη λαών. Στέλνουμε ταυτόχρονα μήνυμα ότι θα προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ως τον προάγγελο σύντομων εξελίξεων μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά Γεραπετρίτη στο γεγονός πως δεν υπάρχει όφελος από την παραπομπή στο μέλλον της επίλυσης της Ελληνοτουρκικής διαφοράς.
«Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών.
Πρόκειται για την πέμπτη τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την πρώτη μετά την επανεκλογή τους. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022.