Συρία: Η Δαμασκός στα χέρια των τζιχαντιστών – Ο Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου


Στη Δαμασκό, στη Χάμα, στη Χομς, στο Χαλέπι και σε άλλες πόλεις της Συρίας, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους.

Πανηγυρίζουν για το τέλος της δυναστείας Άσαντ μετά από κυριαρχία έξι δεκαετιών.

Ισλαμιστές, αλλά και άμαχοι ορμούν μέσα στο προεδρικό παλάτι, στη Δαμασκό. Πηγαίνουν από αίθουσα σε αίθουσα κι από δωμάτιο σε δωμάτιο, για πρώτη φορά στους χώρους που μέχρι πρότινος ζούσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, με την οικογένειά του.

Άνδρες και γυναίκες λεηλατούν προσωπικά αντικείμενα της προεδρικής οικογένειας. Αρπάζουν ρούχα, βαλίτσες, σερβίτσια, παπλώματα και πολυτελή είδη που ανήκαν στην σύζυγο του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Εκπτώσεις, εκπτώσεις! Πάρτε ό,τι μπορείτε! Κοιτάξτε, έχουμε και πολύ ακριβές τσάντες».

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα του Μπασάρ αλ Άσαντ στις εγκαταστάσεις του προεδρικού παλατιού.

Μέσα στη νύχτα η προέλαση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό

Η προέλαση των τζιχαντιστών στην Δαμασκό, έγινε μέσα στη νύχτα, με τον συριακό στρατό να είναι άφαντος. Οι ισλαμιστές κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και διακήρυξαν πως ανέτρεψαν τον Άσαντ.

«Η μονάδα επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Δαμασκού προτρέπει όλους τους αδελφούς μαχητές και τους πολίτες να προφυλάξουν όλη την περιουσία του ελεύθερου συριακού κράτους. Ζήτω η ελεύθερη και ανεξάρτητη Συρία για όλους τους Σύρους».

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Συρίας έκανε έκκληση προς τους ισλαμιστές.

«Παραμένω στο σπίτι μου και δεν φεύγω, επειδή ανήκω σε αυτή τη χώρα. Τείνουμε το χέρι μας σε κάθε πολίτη της Συρίας, που είναι πρόθυμος να διαφυλάξει τους πόρους της χώρας».

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από ένοπλους τζιχαντιστές

Λίγο αργότερα, ένοπλοι τζιχαντιστές οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε όχημα, που θα τον μετέφερε σε ξενοδοχείο της Δαμασκού, για να παραδώσει την εξουσία, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τζιχαντιστές όρμησαν στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, που είχε γίνει σύμβολο της βαναυσότητας των αρχών ενάντια σε χιλιάδες φυλακισμένους αντικαθεστωτικούς. Οι ισλαμιστές άνοιξαν τα κελιά κι απελευθέρωσαν πλήθος κρατούμενων.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ

Άφαντος ο Άσαντ

Την ίδια ώρα, οργιάζουν τα σενάρια για το πού βρίσκεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Δαμασκό την ώρα που οι τζιχαντιστές ανακοίνωναν πως κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Το αεροσκάφος, στο οποίο εικάζεται ότι βρισκόταν ο Άσαντ, πέταξε προς τις ακτές της Συρίας, αλλά στη συνέχεια έκανε αναστροφή και το στίγμα του εξαφανίστηκε, ενώ αναφερόταν ότι μπορεί ακόμη και να συνετρίβη.

Ο 59χρονος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέλαβε την εξουσία το 2000, σε ηλικία 34 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ. Με σπουδές στην οφθαλμολογία, πήρε τα ηνία της χώρας με τους πολίτες να ελπίζουν πως ο νέος πρόεδρος θα αποδειχτεί μεταρρυθμιστής.

Όμως το 2011 έπνιξε στο αίμα την εξέγερση που έφερε η Αραβική Άνοιξη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγές Κρεμλίνου: Ο Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα και του έχει χορηγηθεί άσυλο

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε το πρακτορείο RIA, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία και βρίσκεται ήδη στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται αυτό έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους και δόθηκε άσυλο σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ «διέφυγε» από τη Συρία αφού έχασε την υποστήριξη της Ρωσίας.

Το σχόλιο του Γιώργου Μαντέλα για τις εξελίξεις στη Συρία

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργος Μαντέλας, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA για τις εξελίξεις στη Συρία.

«Η Τουρκία αξιοποιεί αυτή τη στιγμή τη συγκυρία που θεωρεί ευνοϊκή για εκείνη. Μία ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια είναι πως η Άγκυρα αποφάσισε να κινηθεί γρήγορα πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ γέρνει προς το Ισραήλ, οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι πολύ καλές ενώ οι σχέσεις της Αγκύρας με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο καλές. Σε αυτήν την ιστορία το πρόσωπο που πιστεύω πως κίνησε τα νήματα ήταν ο Χακάν Φιντάν».



Πηγή