ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα – Έντονες διεργασίες, ποιοι μένουν εκτός Βουλής
Ιούνιος 2023, 17,84%. 928.853
Μάιος 2023, 20.07%. 1.184.621
Ιούλιος 2019, 31.53%. 1.781.057
Από το 2019, ένας στους δύο ψηφοφόρους έφυγαν και δεν ξαναγύρισαν ποτέ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αργά χθες το βράδυ από την Κουμουνδούρου, μετά τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, να αναγνωρίσει την ήττα του κόμματος και να αναγγείλει τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Φανερά καταβεβλημένος ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την αναβάπτισή του.
Μέχρι τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στο τιμόνι με μία κοινοβουλευτική ομάδα μόλις 48 εδρών.
Ιούνιος 2023, 48 έδρες
Μάιος 2023, 71 έδρες
Ιούλιος 2019, 86 έδρες
Ποιοι δεν μπαίνουν στη Βουλή
Ανάμεσα στους πρωτοκλασάτους, πρώην βουλευτές που δε θα είναι στα έδρανα του Κοινοβουλίου, είναι:
– Νίκος Φίλης
– Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
– Γιώργος Τσίπρας
– Παναγιώτης Κουρουμπλής
– Γιάννης Ραγκούσης
– Πάνος Σκουρλέτης
– Κώστας Ζαχαριάδης
– Νίκος Βούτσης
– Χριστόφορος Βερναρδάκης
– Γιάννης Δραγασάκης
– Θεόδωρος Δρίτσας
– Χρήστος Σπίρτζης
– Γιώργος Σταθάκης
– Πόπη Τσαπανίδου
– Ρένα Δούρου(;)
– Ανδρέας Ξανθός (;)
Στον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει πρώτος μόνο στη Ροδόπη, τώρα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ταχεία ανασυγκρότηση, με την εφημερίδα «Αυγή» να δίνει το στίγμα, κάνοντας λόγο για ώρα να έρθει τολμηρή ανανέωση.
Η επόμενη μέρα
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών για την επόμενη μέρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος και θα βάλουμε μπροστά τις εργασίες για τις οριστικές αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα μας κρίνουν όλους. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διαδικασία πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη, ωστόσο τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το κόμμα θα πορευτεί ενωμένο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η διαφορά άνω των 22 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα είναι ένα κακό αποτέλεσμα, ωστόσο, η αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων φάνταζε για πολλούς ένας στόχος μάλλον ουτοπικός.
Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό τοπίο, απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.
«Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος»
Μάλιστα πρόσθεσε τονίζοντας πως «ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει να γίνει με επιτυχία γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών».
Αναφορικά με τις διαδικασίες που θα κινηθούν εφεξής, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δηλώνει «παρών». Όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ουδείς αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος παρά τη νέα ήττα.
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως δεσμεύτηκε, θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τις αλλαγές στο χώρο, ωστόσο μένει να φανεί πως θα γίνει αυτό, σε ποιο χρόνο και με ποιους όρους.
Πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν, σε πρώτη φάση, τα όργανα του κόμματος, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να αναζητηθούν τα αίτια της νέας ήττας, αλλά και να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να κρατήσουμε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, είναι οι αναφορές του στην άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς, μία εξέλιξη που προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα.
«Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι «δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά.
Σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ότι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα».
Θα φτιάξει καινούργιο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας;
Πληροφορίες του ρεπορτάζ θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έντονα προβληματισμένος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του από μέλη και στελέχη του κόμματος.
Υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως, μετά τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολιστεί σε κάτι εντελώς καινούργιο, ακόμα και αν αυτό είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος με επικεφαλής τον ίδιο.