ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα στρατόπεδα μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας»
Ένα δημοσίευμα που έκανε λόγο για αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει με την κ. Αχτσιόγλου λίγο πριν ξεκινήσει η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου άναψε φωτιές και ξεκίνησε πόλεμο κύκλων και διαρροών.
Σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρόεδρο.
«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», δήλωσε.
Οι επίμαχες αναφορές προκάλεσαν νέο γύρο αντεγκλήσεων, με τους κύκλους των δύο κορυφαίων στελεχών να έχουν την τιμητική τους.
«Δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το κινητό», αναφέρουν κύκλοι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη.
«H κ. Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κ. Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του. Η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30», υποστηρίζουν κύκλοι κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου.
«Πόλεμος για τους προεδρικούς κύκλους»
Οι αναφορές στους προεδρικούς κύκλους πάντως προκάλεσαν σχόλια στο διαδίκτυο, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν εκπροσωπείται από κύκλους.
«Δεν έχω κανένα εγωισμό μπροστά στο κοινό καλο. Λένε στα κανάλια για προεδρικούς, νεοπροεδρικούς, 6+6 και άλλους. Σας το λέω ξεκάθαρα μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κύκλε, φτηνό ριάλιτι το έχετε κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το καλοκαίρι, που όπως το πάτε δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, κάντε θίασο με Λαζοπουλο για παραστάσεις σε τουριστικούς προορισμούς. Σακατεύετε και ένα παιδί που αν μάθαινε 2-3 βασικά θα ήταν χρήσιμος αργότερα», δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης.
Νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται νέες εύθραυστες ισορροπίες και ομαδοποιήσεις. Από τη μια πλευρά η ομάδα των νοεπροεδρικών, με εκπροσώπους όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θοδώρα Τζάκρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Νίκος Παππάς.
Στον αντίποδα, σε βασικό κορμό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η ομάδα Αχτσιόγλου, που περιλαμβάνει τους Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ με αυτούς συντονίζεται και ο ανεξάρτητος Διονύσης Τεμπονέρας.
Οι εξελίξεις στην κεντρική επιτροπή φαίνεται να διαμορφώνουν και μια νέα ομάδα των λεγόμενων προεδρικών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Η «μάχη του δημοψηφίσματος»
Η ομάδα των προεδρικών έκανε την εμφάνισή της με τροπολογία που κατέθεσε στην Κεντρική επιτροπή λέγοντας:
– Όχι σε εμπρηστικές δηλώσεις
– Όχι σε δημοψηφίσματα για πειθαρχικές κυρώσεις
Στις τοποθετήσεις τους Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θοχαρόπουλος, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς Κασσελάκη.
«Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
«Η ομιλία του Προέδρου ήταν σε λάθος κατεύθυνση χθες, δεν ήταν στην κατεύθυνση σύνθεσης. Με εκφράσεις τύπου πέμπτη φάλαγγα δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Το επόμενο διάστημα πάντως και μέχρι το συνέδριο του Φλεβάρη το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος αναμένεται εκρηκτικό.
Ισορροπίες τρόμου
Ο Γιώργος Μαντέλας διευθυντής των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», εκτίμησε πως θα γίνει μία προσπάθεια να συμβιώσουν οι Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα μέχρι τις Ευρωεκλογές.
«Αν κρίνω από τον υψηλό τόνο της ανακοίνωσης της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας της νομίζω ότι τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Θα έχουμε να κάνουμε με ισορροπίες τρόμου ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την κύρια εσωκομματική αντιπολίτευση», είπε.
Από αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του έχοντας ως στόχο τις Ευρωεκλογές, τόνισε ο Γιώργος Μαντέλας, συμπληρώνοντας πως για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει το κόμμα καλείται να ανατρέψει πολλά πράγματα.