ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Μπλίνκεν
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή (Τρίτη 21/2) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (στις 11:30) και κατόπιν σχετικού αιτήματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Κι αυτό γιατί, κατά την Κουμουνδούρου, αποδεικνύει πως και στην Ουάσιγκτον βλέπουν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ως αυριανή κυβερνώσα παράταξη με την οποία πρέπει να συνεννοηθούν για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.
Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως χρειάζεται εθνική στρατηγική και να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτιούνται και για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσχωρεί στη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς εκεί επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά και για συνεκμετάλλευση χωρίς οριοθέτηση ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να συνομιλήσουν για τις ελληνοαμερικανικές κι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κι επιστροφής στη διπλωματία.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς κι ως οικονομικό κι ενεργειακό κόμβο της περιοχής.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει, επίσης, τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, καθώς κι ότι το μείζον για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών ούτε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει οι ΗΠΑ να συμβάλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ασκώντας πίεση στη γείτονα για ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε σχέση, εξάλλου, με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων κι όπως πληροφορείται το CNN Greece, δεν ήταν ο νομός Χανίων με τον Παύλο Πολάκη ο μόνος που προκάλεσε γκρίνιες.
Ανάλογες καραμπόλες που άφησαν εκτός πρόσωπα που θεωρούνταν σίγουροι υποψήφιοι είχαμε και σε άλλους νομούς, όπως στην Κοζάνη με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, και στα Τρίκαλα με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Γιώργο Τσιάκαλο.