Τα κράτη της Βαλτικής ετοιμάζονται για την κάθοδο του ρωσικού Στρατού: Τριπλή αμυντική γραμμή με 600 bunkers στα σύνορα – Δόγμα στατικής άμυνας από ΝΑΤΟ
Τα κράτη της Βαλτικής ξεκίνησαν την κατασκευή διπλής και τριπλής αμυντικής γραμμής στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία στα πρότυπα της “Γραμμής Σουροβίκιν” στην Ζαπορίζια.
Η αντίστροφη μέτρηση για σύρραξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Βαλτική ξεκίνησε με τα κράτη των τριών χωρών να ετοιμάζονται εντατικά για την κάθοδο του ρωσικού Στρατού.
Σκοπός τους, είναι να αντέξουν στο πρώτο κύμα της ρωσικής επίθεσης, να κρατήσουν τις αμυντικές τους θέσεις μέχρι να έρθουν ενισχύσεις από το ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης: Ετοιμασίες μεγάλου πολέμου στη Βαλτική: Tρία αεροπλανοφόρα, 200 αεροσκάφη και 54 F-35 με πυρηνικές βόμβες Β-61-12 κινητοποιεί το ΝΑΤΟ!
Κοινή «ζώνη άμυνας της Βαλτικής»
Αντλώντας μαθήματα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνία την Παρασκευή για τη δημιουργία κοινών αμυντικών οχυρώσεων κατά μήκος των περίπου 450 μιλίων των συνόρων που μοιράζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενέκριναν τη δημιουργία μιας κοινής «ζώνης άμυνας της Βαλτικής» αποτελούμενη από διάφορες αμυντικές εγκαταστάσεις στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία.
Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur τόνισε την ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα θωράκισης στα σύνορα, λέγοντας:
«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι εκτός από εξοπλισμό, πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, χρειαζόμαστε και φυσικές αμυντικές δομές στα σύνορα».
Ο σκοπός των αμυντικών εγκαταστάσεων «είναι να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή μας», είπε ο Pevkur.
«Αναλαμβάνουμε αυτή την προσπάθεια ώστε ο λαός της Εσθονίας να αισθάνεται ασφαλής, αλλά αν προέκυπτε ο παραμικρός κίνδυνος, θα ήμασταν έτοιμοι για διάφορες εξελίξεις πιο γρήγορα».
Η Εσθονία θα κατασκευάσει 600 οχυρά από σκυρόδεμα κατά μήκος των 294 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία, με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον εσθονικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ERR.
Κάθε οχυρό θα έχει μέγεθος περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα και θα επανδρώνεται από 10 άτομα προσωπικό.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία δικτύου πυροβόλων, σημείων υποστήριξης και γραμμών επικοινωνίας και ανεφοδιασμού.
Τα καταφύγια σχεδιάζονται να κατασκευαστούν τόσο κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία στην κομητεία Ida-Viru όσο και κατά μήκος της όχθης της λίμνης Peipsi.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεισφορές της Λιθουανίας και της Λετονίας στην κοινή αμυντική ζώνη δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.
Ωστόσο, όπως τονίζει το εσθονικό στρατιωτικό τμήμα, σε καιρό ειρήνης δεν θα τοποθετούνται νάρκες, εκρηκτικά και διάφορα εμπόδια στη ζώνη ασφαλείας.
«Η κατασκευή των αμυντικών εγκαταστάσεων κατά της κινητικότητας είναι ένα προσεκτικά μελετημένο έργο, η ανάγκη του οποίου πηγάζει από την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur.
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος ή τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής. Ωστόσο, υπάρχει ένα γραφικό για το πώς μπορεί να φαίνονται οι οχυρώσεις, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Δείχνει ένα μοντέλο σε σχήμα Τ με οχυρό καταφύγιο που μπορεί να καλυφθεί για απόκρυψη.
Οι άμυνες «τοποθετούνται διάσπαρτες στο τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εχθρού και του περιβάλλοντος, καθώς και το σχέδιο μάχης των μονάδων των αμυντικών δυνάμεων. Τα κράτη της Βαλτικής είναι ένας τομέας επιχειρήσεων, και ως εκ τούτου οι αμυντικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από κοινού σε συντονισμό με τη Λετονία και τη Λιθουανία».
Κοινή αεράμυνα και πυροβολικό
Εκτός από τις κοινές αμυντικές οχυρώσεις, οι τρεις υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν αυτό που ονομάζεται M142 High Mobility Artillery Rocket Systems ή «Δήλωση προθέσεων πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου για την κοινή χρήση του όπλου τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου».
Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Arvydas Anusauskas, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των πυραύλων HIMARS.
Ενδεχομένως εν καιρώ να αναπτυχθούν και άλλα δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως είναι τα Patriot.
Για τις ανάγκες αεράμυνας των χωρών της Βαλτικής, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση Lielvarde στη Λετονία και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ämari στην Εσθονία.
Η συνάντηση των υπουργών προηγήθηκε των αυστηρών προειδοποιήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Tagesspiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι μια ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί εντός 5 έως 8 ετών.
Διαβάστε επίσης: Ισχυρές ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στον Διάδρομο Suwalki: Η Λευκορωσία άλλαξε στρατιωτικό δόγμα για να κτυπηθεί με ρωσικά πυρηνικά όπλα η Πολωνία! (vid)