Τα μέτρα ασφαλείας των διάσημων: Κρύβουν τις επαύλεις τους από το Google maps, χτίζουν δωμάτια πανικού αξίας 500.000 δολαρίων
Οι πλούσιοι άνθρωποι πάντα αποζητούσαν την ιδιωτικότητα, αλλά η επιθυμία τους αυτή φαίνεται πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να σπαταλούν τρελά ποσά στον τομέα της ασφάλειας επενδύοντας σε τεχνολογικά προϊόντα.
Ίσως δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εικόνα πλούτου από την Νίκι Μινάζ με την ροζ Lamborghini της αξίας 400.000 δολαρίων.
Αλλά σε μια εποχή συνεχούς σχέσης με το διαδίκτυο, κάποιοι εξαιρετικά πλούσιοι δεν διστάζουν να δώσουν πολλά στο όνομα της ασφάλειας.
«Η ιδιωτική ζωή και η ασφάλεια συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής αφορούσαν κυρίως οικονομικές απώλειες, όπως τραπεζικές απάτες ή πιστωτικές κάρτες» δήλωσε ο Γκάρι Χόουλιν, αντιπρόεδρος της εταιρείας Gavin de Becker & Associates, που προσφέρει υπηρεσίες προστασίας σε πλούσιους με πελάτες ακόμη και την CIA.
«Τώρα, ιδιαίτερα με τις προσωπικές πληροφορίες που είναι άμεσα διαθέσιμες μέσω διαδικτύου κα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό που κάποτε ονομάζονταν ιδιωτικές πληροφορίες για να μάθουν πού ζουν κάποιοι διάσημοι ή πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους, ώστε να μπορέσουν να έχουν προσωπική επαφή μαζί τους».
Ως αποτέλεσμα, οι πλούσιοι προχωρούν με προσοχή, πλέον, όσον αφορά στην δημόσια επίδειξη του πλούτου τους.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Κιμ Καρντάσιαν. Η βασίλισσα των selfies ήταν πάντα γνωστή για την επίδειξη των διαμαντιών της στο Instagram και στο ριάλιτι το οποίο πρωταγωνιστεί, αλλά μετά την ληστεία στην οποία έπεσε θύμα στο Παρίσι, όπου τελικά της έκλεψαν κοσμήματα αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016, έγινε πιο διακριτική με τον πλούτο της. Έκτοτε φωτογραφίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να φοράει πολλά κοσμήματα και με ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο.
Αλλά ένα τέτοιο περιστατικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κανείς διακριτικός.
Διευθύνοντες σύμβουλοι και μεγιστάνες επιχειρήσεων, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ήταν πάντα πολύ ιδιωτικοί, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμη και διασημότητες όπως η Τζένιφερ Λόρενς απέχουν αρκετά από την προβολή του πλούτου τους.
Οι πλούσιοι ζουν πάντα με ασφάλεια
«Υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι πραγματικά επιδείκνυαν τον πλούτο τους και τώρα δεν το κάνουν» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φορμπς, επικεφαλής του ιδιωτικού γραφείου κτηματομεσιτικών Savills. « Οι προτεραιότητες του κόσμου με την πάροδο των χρόνων έχουν αλλάξει. Τώρα στην κορυφή της λίστας τους είναι η ασφάλεια».
Και πρόσθεσε πως ενώ οι πλούσιοι εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα σε σκάφη και αεροπλάνα, δεν θέλουν να συγκεντρώσουν το είδος της προσοχής που φέρνει η επίδειξη του πλούτου. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν αυτό που ονομάζουν ζωή «υπο-ραντάρ».
Αυτό συνεπάγεται με την παρεμπόδιση του GPS από τον εντοπισμό της ακίνητης περιουσίας με ένα σήμα παραβίασης, την απομάκρυνση των σπιτιών από το δίκτυο και την αναζήτηση αρχιτεκτόνων που θα κρύψουν τα σπίτια τους – είτε σχεδιάζοντας ένα υπόγειο σπίτι είτε ένα σχέδιο που θα κρύβει τα περισσότερα.
Αυτές οι τακτικές ιδιωτικότητας δεν είναι φυσικά οικονομικές – ένα υπόγειο αρχοντικό πωλούνταν για 185 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Κι όσοι δεν έχουν υπόγεια σπίτια πληρώνουν μέχρι και 500.000 δολάρια για να εγκαταστήσουν πολυτελή δωμάτια πανικού, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των πλουσίων, καθώς αυξάνεται η βία των όπλων.
Ζουν επίσης σε εύπορες γειτονιές όπου απαγορεύεται η είσοδος των φωτογραφικών οχημάτων της Google – πράγμα που σημαίνει ότι οι κατοικίες τους δεν εμφανίζονται στο Google street view.
Η έπαυλη του Πολ ΜακΚάρτνεϊ δεν είναι ορατή στην υπηρεσία αυτή όπως και πολλά σπίτια κατοίκων στο Hidden Hills της Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων οι Κιμ Καρντάσιαν, η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, ο Ντρέικ και η Μάιλι Σάιρους, σύμφωνα με το Vanity Fair.
Σύμφωνα με τον Φορμπς, όλο και περισσότερες εταιρείες ασφαλείας παράσχουν ανωνυμία στους αγοραστές ακινήτων όπως και οι γειτονιές εντός συγκεκριμένων και περιορισμένων τειχών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επίσης ξοδεύουν περισσότερα σε συστήματα οικιακής ασφάλειας.
Η Gavin de Becker & Associates παρέχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας. Σε ιδιωτικές κατοικίες αυτό περιλαμβάνει ειδικό γραφείο ασφαλείας, ειδικά τεχνολογικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αυστηρό έλεγχο πρόσβασης για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων, λέει ο Χόουλιν.
«Είναι κάτι σύνηθες για ένα επιτυχημένο, γνωστό στέλεχος να ξοδεύει ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως ή και πολύ περισσότερα, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής» δήλωσε ο Χόουλιν.
Φέτος, το Facebook ενέκρινε ένα ετήσιο επίδομα ασφαλείας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ζούκερμπεργκ και την οικογένειά του, μια αύξηση περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Business Insider.
Οι πλούσιοι αναζητούν επίσης ιδιωτικότητα και ασφάλεια ακόμη και στα ταξίδια τους
Αλλά αυτού τους είδους η ασφάλεια δεν περιορίζεται μόνο στην κατοικία – οι υπερβολικά πλούσιοι προσπαθούν επίσης να ταξιδεύουν όλο και πιο διακριτικά.
«Εάν οδηγείτε ένα κάμπριο Bentley στην Νότια Γαλλία, τότε μάλλον θέλετε μπελάδες καθώς θα σας ακολουθήσουν στο σπίτι σας κάποιοι περίεργοι με σκούτερ» δήλωσε ο Φορμπς.
Ίσως αυτό είναι εν μέρει ένας από τους λόγους που τόσοι πολλοί δισεκατομμυριούχοι επιλέγουν πλέον να μην οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα.
Ο Ζούκερμπεργκ έχει τρία αυτοκίνητα, το καθένα εκ των οποίων έχει κόστος λιγότερο από 30.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, η κληρονόμος της Wallmart, Άλις Γουόλτον – η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο -, οδηγεί ένα Ford του 2006 αξίας περίπου 40.000 δολαρίων, σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά αυτό αφορά μόνο στο οδικό δίκτυο – τα ταξίδια σε ολόκληρη την χώρα ή στο εξωτερικό είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.
Σε αυτό τον τομέα, η Gavin de Becker & Associates βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον προγραμματισμό και την υλοποίηση – οι πελάτες θέλουν οι κρατήσεις των δωματίων στα ξενοδοχεία να γίνονται με ψευδώνυμο και να εισέρχονται σε αυτά με ιδιωτικότητα.
«Τους πελάτες μας δεν θα τους δεις ποτέ στο λόμπι ενός ξενοδοχείου για check-in» λέει ο Χόουλιν. Η εταιρεία έχει επίσης την Private Suite στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, όπου οι πλούσιοι πληρώνουν πάνω από 4.5000 δολάρια για ιδιωτικότητα και απομόνωση όταν ταξιδεύουν – αυτό περιλαμβάνει την μεταφορά στον αεροδιάδρομο, σωματοφύλακα και ιδιωτικές γραμμές.
«Είναι ένας παράδεισος που προσφέρει την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και των ανέσεων που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα» λέει η δημοσιογράφος του Business Insider που έκανε η ίδια το ταξίδι αυτό.
Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν η πτήση είναι εμπορική. Οποιοδήποτε αεροσκάφος – ακόμη και ένα ιδιωτικό – έχει έναν καταχωρημένο αριθμό και μπορεί να βρεθεί, σύμφωνα με την XoJte, μια ιδιωτική εταιρεία αερομεταφορών. Δισεκατομμυριούχοι, CEOs και διασημότητες απευθύνονται όλο και πιο συχνά σε πτήσεις τσάρτερ κατά παραγγελία για περισσότερη ιδιωτικότητα.
«Για παράδειγμά, αν είστε μια διασημόητητα και δεν θέλετε το κοινό να γνωρίζει την κάθε σας κίνηση, το να πετάτε με πτήση τσάρτερ επιτρέπει την ανωνυμία».
Οι Τζέιμι Φοξ, Φέργκι και Κιμ Καρντάσιαν έχουν όλοι τους πετάξει με ιδιωτική πτήση κατά παραγγελία μέσω της εταιρείας JetSmarter.
Η ναύλωση όμως ενός τέτοιου ιδιωτικού αεροπλάνου δεν είναι φθηνή. Ένα ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες με την XOJET κοστίζει 25.000 δολάρια (απλή μετάβαση). Αλλά για πολλούς εκατομμυριούχους, η ιδιωτικότητα είναι ανεκτίμητη και δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Φωτογραφίες: Splash News, AP