«Τα Νέα»: Πώς αποφύγαμε την πυρηνική τραγωδία στο ΑΠΘ μετά την αστυνομική επιχείρηση


Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά το δημοσίευμα των «Νέων» για απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο σε χώρο, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Το περιστατικό αξιολογείται από τις Αρχές ως πάρα πολύ σοβαρό και «Τα Νέα» αποκαλύπτουν:

«Με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων. Πρόκειται για μία ‘’εφιαλτική’’ επιχείρηση».

Έκπληκτοι οι αστυνομικοί, μετά την επιχείρηση στο ΑΠΘ που ανακάλυψαν πλήθος πολεμοφοδίων, διαπίστωσαν το σπασμένο λουκέτο.

«Τα Νέα» παρουσιάζουν τις φωτογραφίες του επαπειλούμενου εφιάλτη:

Οι ίδιοι οι καθηγητές θα αποκαλύψουν πόσο επικίνδυνο είναι το σημείο και ποσό προσεκτικοί είναι και οι ίδιοι με τους φοιτητές τους, όταν μπαίνουν στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

«Δεν παραμένουμε στον χώρο για πολύ. Είναι ένας χώρος που θα πάμε, θα εκτελέσουμε το πείραμά μας και θα μείνουμε για λίγο χρόνο», είπε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πρόεδρος τμήματος Φυσικής.

Το σπασμένο λουκέτο έκανε τους πάντες να φοβηθούν το πυρηνικό ριφιφί, όπως αναφέρουν και «Τα Νέα» στο πρωτοσέλιδο τους.

«Διαπιστώθηκε σε μία από τις δύο εισόδους να είναι σπασμένο ένα λουκέτο. Δεν φαίνεται να υπήρξε διάθεση ή προσπάθεια να εισέλθουν εντός του χώρου κάποια άτομα», είπε ο Χρήστος Συμεωνίδης, Ανθυπαστυνόμος και συνδικαλιστής.

Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει η εφημερίδα αποκαλύπτουν το πόσο σοβαρά είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται με συστήματα και θωράκιση του αντιδραστήρα.

«Δεν είχε συμβεί τίποτα τις προηγούμενες ημέρες. Δεν υπήρξε αναφορά από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου. Η μόνη αναφορά είναι αρχές Φεβρουαρίου για ένα σπασμένο λουκέτο σε μία πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο. Όχι όμως στον χώρο που βρίσκεται τοποθετημένος ο αντιδραστήρας», ανέφερε ο Χαράλαμπος Φιδάς, πρύτανης ΑΠΘ.

Την ίδια ώρα, ερευνάται πότε κόπηκε και από ποιους το σπασμένο λουκέτο.

«Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο, ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή», ανέφερε η ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Στο δικαστικό μέρος, η υπόθεση αναβλήθηκε.

Μέχρι την δίκη των 49, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.



Πηγή