Τα οφέλη από τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε "πράσινο νησί"
Η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί με την εφαρμογή πρωτοποριακών λύσεων για την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρισμό, ημιμόνιμη και μόνιμη κατοικία, αλλά και πρότυπο για άλλα νησιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τονίστηκε σήμερα στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης ανήγγειλε περισσότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε νέους τομείς στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας ενώ αναφερόμενος στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας τόνισε πως στόχος είναι το νησί να στηρίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να ξεφύγει από το πετρέλαιο, οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν συγκοινωνίες με ηλεκτρικά λεωφορεία, ηλεκτρικά οχήματα, σταθμούς φόρτισης. “Το μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι να κατέχει κανείς 2-3 αυτοκίνητα αλλά ο διαμοιρασμός (car sharing και ride sharing) και πληρωμή ανάλογα με το χρόνο χρήσης του οχήματος”.
Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των κατοίκων για την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ μεγάλο. Ζήτησε δε κατά προτεραιότητα εγκατάσταση δικτύου 5G στο νησί ώστε να υποστηριχθεί η μόνιμη διαμονή ανθρώπων που θα θέλουν να ζήσουν σε ανθρώπινο περιβάλλον χωρίς να στερούνται τα αγαθά της σύγχρονης τεχνολογίας.
Από την πλευρά της Volkswagen ο Νίκος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, σημείωσε ότι η εταιρεία θα παρέχει στους κατοίκους ηλεκτρικά οχήματα κάτω του κόστους ώστε, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που θα παράσχει η κυβέρνηση, να προσανατολιστούν σε αυτά.
Ο Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ ανέφερε ότι σε νησιά όπως η Αστυπάλαια οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας και η υψηλή (λόγω τουρισμού) εποχικότητα της ζήτησης. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης ενέργειας και διαχείρισης της ζήτησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ