Τα οφέλη του μηλόξιδου στον οργανισμό και η σωστή καθημερινή δοσολογία


Όταν λαμβάνετε μηλόξιδο πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, έχει την ιδιότητα να μεταφέρει περισσότερη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα κύτταρά σας, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αρκεί μόνο μια μικρή ποσότητα μηλόξιδου. Τέσσερα κουταλάκια του γλυκού (20 ml) μηλόξιδο πριν από το γεύμα έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό. Το μηλόξιδο θα πρέπει βέβαια να αναμειγνύεται με λίγο νερό και να καταναλώνεται ακριβώς πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Διαφορετικά, αν το γεύμα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δεν επιτυγχάνεται η ίδια μείωση στο σάκχαρο.

Πού ακόμα μπορεί να ωφελήσει:

Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει να κάνει με τον μη φυσιολογικό κύκλο της εμμήνου ρύσεως, με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών, κύστεις ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη τριών μηνών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο που έπιναν μία κουταλιά της σούπας (15 ml) μηλόξιδο με 100 ml νερό αμέσως μετά το δείπνο είχαν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών και πιο τακτικές περιόδους.

Ενώ χρειάζονται φυσικά περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, μία κουταλιά της σούπας μηλόξιδο καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Στην απώλεια βάρους

Είναι αλήθεια ότι η αίσθηση πληρότητας που δημιουργεί η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Σε μια μελέτη που έγινε όπου οι συμμετέχοντες έπιναν μία ή δύο κουταλιές μηλόξιδο καθημερινά για τρεις μήνες αποδείχτηκε ότι βοήθησε τους υπέρβαρους ενήλικες να χάσουν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό.

Οι διαιτολόγοι επίσης προτείνουν το μηλόξιδο και υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματά του σε μια δίαιτα μπορεί να είναι και δύο φορές καλύτερα!

Στην καλύτερη πέψη

Πολλοί είναι αυτοί που λαμβάνουν μηλόξιδο πριν τα πρωτεϊνικά βαριά τους γεύματα για να βελτιώσουν την πέψη. Ουσιαστικά το μηλόξιδο αυξάνει την οξύτητα του στομάχου κι έτσι βοηθά το σώμα σας να δημιουργήσει περισσότερη πεψίνη, το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη.

Όσοι χρησιμοποιούν μηλόξιδο για την καλύτερη πέψη, λαμβάνουν περίπου 1 με 2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι νερό αμέσως πριν τα γεύματά τους. Επί του παρόντος δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο όμως ότι αυτή η δόση φέρνει σίγουρα αποτελέσματα.

Για γενικότερη ευεξία

Φαίνεται πως το μηλόξιδο, πέρα από τις παραπάνω ιδιότητες, έχει και την ιδιότητα να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αλλά και να βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν με βεβαιότητα αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς οι έρευνες έχουν γίνει σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, όμως μελέτες και δοκιμές υποδεικνύουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά οφέλη.

Παρενέργειες

Το μηλόξιδο είναι σχετικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες.

Δεδομένης της οξύτητας του μηλόξιδου, βεβαιωθείτε ότι δεν το καταναλώνετε μαζί με κάποια ουσία που θα εξουδετέρωνε το οξύ.

Ακόμα, λάβετε υπόψιν ότι η οξύτητα του μηλόξιδου μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών άμα καταναλώνεται σε τακτική χρήση. Καλό είναι μόλις το καταναλώνετε να πίνετε και λίγο νερό ώστε να προστατεύετε τα δόντια σας.

Μπορεί το μηλόξιδο να συνδέεται με την καλή υγεία, η κατανάλωση όμως μεγάλων ποσοτήτων κάθε μέρα και για πολλά χρόνια θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα και οστεοπόρωση.

Αν αντιμετωπίσετε δυσάρεστες παρενέργειες μετά από τη λήψη μηλόξιδου, όπως ναυτία, σταματήστε να το λαμβάνετε και συζητήστε αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σας.

govastileto.gr



Πηγή