Τα σενάρια αλλαγών στον λογαριασμό του clawback

Σενάρια για την κατανομή του clawback εξετάζει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το υπουργείο Υγείας, τα οποία όμως, παρότι βρίσκονται σε αρκετά πρώιμα στάδια επεξεργασίας, έχουν ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μιας μερίδας εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου. Δεδομένου ότι το clawback φέτος θα διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, αρκετές ξένες φαρμακευτικές εταιρείες τονίζουν ότι οι στρεβλώσεις που δημιουργεί στην αγορά το clawback δεν πρόκειται να διορθωθούν με την ανακατανομή του αλλά με τη μείωσή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν clawback ύψους 810 εκατ. ευρώ το 2019 ως αποτέλεσμα της υπέρβασης της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, έναντι 572 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 40% σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία έχει υπερδεκαπλασιαστεί, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2012, οπότε και επιβλήθηκε στην αγορά το clawback λόγω μνημονίων, αυτό ήταν στα 79 εκατ. ευρώ και αφορούσε όλη τη φαρμακευτική αγορά. Δηλαδή, επιβαρύνονταν τόσο οι ξένες εταιρείες όσο και οι εγχώριες που παράγουν γενόσημα φάρμακα.

Ενα από τα σενάρια για την κατανομή του clawback που έχει διαρρεύσει, και για το οποίο έχει ήδη γράψει η «Κ», είναι ο επιμερισμός του ως εξής: 75% με βάση το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας και 25% με βάση την ανάπτυξή τους, έναντι 90%-10% που ισχύει σήμερα.

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, το σενάριο αυτό υποδηλώνει ότι το 75% θα το πληρώνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) βάσει του μεριδίου αγοράς τους, ενώ το υπόλοιπο 25% θα επιβάλλεται στα πρωτότυπα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι τα γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να εξαιρεθούν από την επιβάρυνση αυτή, ικανοποιώντας εν μέρει και το αίτημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας η οποία ζητεί την εξαίρεση των γενοσήμων από το μερίδιο ανάπτυξης του clawback. Ωστόσο, οι ξένες εταιρείες τάσσονται αναφανδόν κατά του συγκεκριμένου σεναρίου, αφού εκτιμούν ότι εάν αυτό εφαρμοστεί, όσα πρωτότυπα φάρμακα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά θα τιμωρηθούν με «πέναλτι» 200 εκατ. ευρώ, έναντι 57 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ενα άλλο σενάριο που κυκλοφορούσε στην αγορά αφορά το «σπάσιμο» του προϋπολογισμού σε δύο μέρη, με το ένα να αφορά τη δαπάνη των ιδιωτικών φαρμακείων και το άλλο τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία διακινούν φάρμακα υψηλού κόστους, με δαπάνη που υπολογίζεται στο 1 δισ ευρώ. Ας σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς δεν γνωρίζουν εάν αυτά τα σενάρια θα εφαρμοστούν, πόσο μάλλον εάν θα περιλαμβάνουν κάτι από τα παραπάνω, ωστόσο εκπρόσωποι των εταιρειών σχεδιάζουν συνάντηση –ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα– με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υποβάλουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.

kathimerini.gr