Τα τέσσερα “Π” του Άγγελου…
Είναι όλα αυτά που έγιναν πρώτο θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Ο Ποστέκογλου, η Παναχαϊκή και η Πρέμιερ Αγγλίας. Θα μπορούσε να προστεθεί και εκείνο το “Π” που αντιστοιχεί σ’ ένα από τα παρατσούκλια της Τότεναμ που ανέλαβε. Εκείνο των Πετεινών.
Ήταν Μάρτιος του 2008 όταν η Παναχαϊκή ανακοίνωνε την πρόσληψη του Άγγελου Ποστέκογλου. Ένας προπονητής άγνωστος στο ευρύ κοινό, με δίψα για την προπονητική και με παίκτες που τον λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή.
Πλέον ως ένας καταξιωμένος τεχνικός με πολλές επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο αλλά και με την Εθνική Αυστραλίας, ουδέποτε ξέχασε τη χώρα μας και ας τον πλήγωσε. Ο Ελληνοαυστραλός που έκανε το… αγροτικό του σε ομάδες της Αυστραλίας και της Ασίας , είχε πίστη στη δουλειά του, ακόμα και όταν όλα πήγαιναν στραβά. Φυσικά στην Ελλάδα, ουδείς εκτίμησε ή μπήκε στη διαδικασία να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία μετά από εκείνη της Παναχαϊκής σε μια δύσκολη περίοδο που ανέλαβε του Πατρινούς. Ο ίδιος λάτρης της Ελλάδας, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή που έφτασε το 2008 ότι ήθελε να διακριθεί στην πατρίδα καταγωγής του.
Ήταν πέντε ετών όταν η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία. Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά την επιβολής της Χούντας το 1967 οι γονείς του αναζήτησαν τη γη της…επαγγελματικής επαγγελίας στην Αυστραλία.
Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής με τα χρώματα της Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς. Ομάδα που ιδρύθηκε από Έλληνες μετανάστες. Δυστυχώς, λόγω τραυματισμού, αναγκάστηκε να σταματήσει ως παίκτης, ενώ νωρίτερα είχε κατακτήσει το Εθνικό Πρωτάθλημα Αυστραλίας με προπονητή τον αείμνηστο Φέρεντς Πούσκας.
Το 2000 ανέλαβε προπονητής το 2000 της Εθνικής Αυστραλίας Νέων κ-17 και κ-23 όταν τον απέλυσαν έπειτα από 7 χρόνια θητείας. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δουλέψει ως προπονητής στην Παναχαϊκή που βρισκόταν τότε στην τρίτη κατηγορία. Σε 34 αγώνες κατέγραψε 17 νίκες, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες με την ομάδα να τερματίζει στην 3η θέση. Από τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει μόλις ανέλαβε τους Αχαιούς, έλεγε: “Δεν μιλάω ελληνικά, αλλά προσπαθούσα να πιάσω τις λέξεις κλειδιά από νωρίς για να μπορώ να επικοινωνώ με τους παίκτες στο γήπεδο. Σιγά-σιγά, άρχισα να επικοινωνώ καλά μαζί τους στο γήπεδο από προπονητική σκοπιά. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της προσαρμογής στον πολιτισμό τους.” Στοιχεία που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος τον βοήθησαν σημαντικά στη μετέπειτα καριέρα του.
Στα αξιοσημείωτα του Ποστέκογλου όταν ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τη Σέλτικ. Στην πρώτη του χρονιά στους Κέλτες, κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας της σεζόν 2021-22, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Έλληνα επιθετικό, Γιώργο Γιακουμάκη. Γεγονός ιδιαίτερο εάν αναλογιστούμε ότι με τη Σέλτικ έγραψε ιστορία, καθώς ποτέ και κανείς άλλος προπονητής από την χώρα μας, δεν έχει κατακτήσει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως αυτό της Σκωτίας. Συνολικά, με τους Κέλτες έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (22/23, 21/22), ένα Κύπελλο Σκωτίας (22/23) αι δύο Λιγκ Καπ Σκωτίας (21/22, 22/23).
Πλέον ως τεχνικός της Τότεναμ, φιλοδοξεί να φέρεις εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο σε μια ομάδα ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια. Ο Ποστέκογλου θα πιάσει… δουλειά στα «σπιρούνια» από την 1η Ιουλίου με τον πρόεδρο της ομάδας να τον καλωσορίζει στην ομάδα πλέκοντάς του το εγκώμιο… «Ο Ανγκε φέρνει μια θετική νοοτροπία και ένα γρήγορο και επιθετικό τρόπο ποδοσφαίρου. Έχει ένα ισχυρό ιστορικό εξέλιξης παικτών και κατανοεί απόλυτα την σύνδεση της πρώτης ομάδας με τις ακαδημίες, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η αγάπη για τη χώρα μας εξακολουθεί να είναι τεράστια με τον Ποστέκογλου να δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην Ελλάδα ότι έχει ως όνειρο να κλείσει την καριέρα του στην εθνική μας ομάδα!
Η πορεία του Άγγελου Ποστέκογλου
1996–2000 Σάουθ Μέλμπουρν ΦΚ
2000–2007 Αυστραλία U20
2008 -2009 Παναχαϊκή
2009–2012 Μπρισμπέιν Ρόαρ
2012–2013 Μέλμπουρν Βίκτορι ΦΚ
2013–2017 Αυστραλία
2018-2021 Γιοκοχάμα Μαρίνος
2021-2023 Σέλτικ