Τέμπη: Πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο το δυστύχημα
Πρωτοσέλιδο
Με εκτεταμένα ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις, τα ξένα ΜΜΕ καλύπτουν για δεύτερη μέρα την τραγωδία των Τεμπών.
«Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα της περασμένης Τρίτης στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άνθρωποι. Σωστικά συνεργεία εργάστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο της σύγκρουσης. Έγιναν και διαδηλώσεις για αυτό που κάποιοι λένε πως ήταν ένα προαναγγελθέν δυστύχημα.
»Η εικόνα που άφησε πίσω του το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Ο σταθμάρχης αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ο πρωθυπουργός της χώρας ήδη μίλησε για τραγικό ανθρώπινο λάθος. Όμως αυτό προκάλεσε την οργή του κόσμου την περασμένη νύχτα και στην Αθήνα επειδή για πολλά χρόνια υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν ήταν ασφαλές», λέει στο δελτίο του το BBC.
Διαδηλωτές στην Αθήνα ζητούν απαντήσεις, μεταδίδει και η γερμανική Deutsche Welle.
«Οργή στους δρόμους της Αθήνας μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Φοιτητές διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη ζητώντας ευθύνες».
Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος δρομολογούνται, όμως οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι έντονες, αναφέρει στο CNN η ελληνικής καταγωγής ρεπόρτερ Ελένη Γιόκος.
«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα αντικατοπτρίζουν το συναίσθημα που επικρατεί στην Ελλάδα. Ένα από αυτά αναφέρει: ‘Οι νεκροί ζητούν απαντήσεις’, άλλο ρωτάει ‘τι έφταιξε’. Άλλος τίτλος είναι. Δεν ήταν λάθος, ήταν έγκλημα’ και κάτι που με συγκίνησε επειδή το ακούω και από τη μαμά μου είναι η φράση: ‘Κάλεσέ με όταν φτάσεις’. Στο επιβατικό τρένο βρίσκονταν κυρίως νέοι φοιτητές που ταξίδευαν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Αποκριάς. Οι οικογένειες το πέρασαν μαζί».
«Περαστικά γείτονα» λέει η Τουρκία
Μόλις ακούστηκε η τραγωδία στα Τέμπη ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός εξωτερικών έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στην Ελλάδα και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια.
Σε όλα τις εφημερίδες πρώτο θέμα ήταν τα Τέμπη ενώ η Χουριέτ έγραψε «Perastika Yitona» – «Περαστικά γείτονα».
Από τη άλλη, η Πέντζερε στάθηκε στην παραίτηση του κ. Κώστα Καραμανλή.