Τέμπη: Σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για το δυστύχημα


Ο εισαγγελικός λειτουργός, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία.

Σύμφωνα με έγγραφό του ζητά τον ορισμό δύο εφετών ειδικών ανακριτών (τακτικού και αναπληρωτή) προκειμένου να ερευνήσουν ενδελεχώς και γρήγορα την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο  του αναφέρει:

«Λόγω των τεράστιων και πολύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό αλλά και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επιβάλλεται να εξεταστούν ενδελεχώς και σύντομα οι ποινικές ευθύνες τρίτων προσώπων, αφενός στο πλαίσιο της ήδη ασκηθείσας ποινικής δίωξης αφετέρου  στο πλαίσιο άλλων συναφών αδικημάτων».

Η έρευνα που ανατεθεί με την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών σε ανώτερο δικαστικό, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, εκτός από εκείνες του σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για το πως ένας άπειρος σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας και μάλιστα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Ξεχωριστή έρευνα για τα έργα

Παράλληλα και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα από τη δικαιοσύνη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα στον επιθεωρητή διέταξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο επιθεωρητής Λάρισας πήρε αναρρωτική άδεια ενός μήνα, κίνηση που προκαλεί ερωτηματικά αν αναλογιστεί κανείς πως ήδη είχε γίνει γνωστό πως υπήρχαν νεκροί από τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δίνεται η δυνατότητα να τοποθετείται σταθμάρχης σε σταθμό ανεξάρτητα από την εμπειρία του. Αρκεί, ωστόσο να έχει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ζητά να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.

Παράλληλα ο υπουργός έδωσε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται με την υπόθεση.

Σε αργία ο επιθεωρητής

Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής τέθηκε  ήδη σε αργία μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της πόλης.

«Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως κατέθεσε ο επιθεωρητής την προηγούμενη Παρασκευή για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη είπε ότι ο ίδιος είχε θέσει τρεις σταθμάρχες στη βραδινή βάρδια.



Πηγή