Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να προβλέψει τις κρίσεις επιληψίας έως και μία ώρα πριν να εκδηλωθούν και μάλιστα με 99.6% ακρίβεια, ανέπτυξαν δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα.
Λόγω της απροσδόκητης και ξαφνικής εκδήλωσης, οι επιληπτικές κρίσεις έχουν ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο για τους ασθενείς, ειδικότερα σε κοινωνικό επίπεδο. Η έγκαιρη ανίχνευσή τους και η προειδοποίηση στον ασθενή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του, δίνοντάς του αρκετό χρόνο για να λάβει δράση. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή για έως και το 70% των ασθενών.
Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο σε αντίθεση με προηγούμενες μεθόδους όπου απαιτούσαν τη χειροκίνητη εξαγωγή δεδομένων και κατηγοριοποίησή τους. Με τον αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στην εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε ασθενή, αυξάνοντας την ακρίβειά του. Η εφαρμογή του συστήματος στον ασθενή απαιτεί μόλις μερικές ώρες μη επεμβατικών δοκιμών, όσο εκπαιδεύεται το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να γίνει εκτός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, μέσω εμπορικά διαθέσιμων wearable ηλεκτροδίων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.