Telegram: «Ομάδες βιασμού» δίνουν οδηγίες για κακοποίηση γυναικών – Ένοχοι 70.000 άντρες μέλη του δικτύου


Η αποκάλυψη ρίχνει φως στις ανησυχητικές δραστηριότητες που διευκολύνονται από ανώνυμες ομάδες συνομιλίας, με τους χρήστες να μοιράζονται συμβουλές και περιεχόμενο που προωθούν τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών.

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD, μαζί με την ερευνητική ομάδα STRG_F, αποκάλυψε ότι ομάδες συνομιλίας στο Telegram, με μέλη που έφταναν έως και 70.000 συμμετέχοντες, προωθούσαν και αντάλλασσαν στρατηγικές για τη σεξουαλική βία.

Χρησιμοποιώντας την κρυπτογράφηση της εφαρμογής, και με τη χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας, κατάφερναν να μην γίνουν αντιληπτοί αυτοί και οι παράνομες δραστηριότητές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτές οι ομάδες, κυρίως αγγλόφωνες, προσελκύουν χρήστες από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη ανταλλάζουν συμβουλές σεξουαλικής κακοποίησης και μεθόδους νάρκωσης των θυμάτων τους, ενώ μοιράζονται βίντεο και προσωπικές εμπειρίες σεξουαλικής βίας.

Η Πολύβια Γεράκη, ψυχολόγος της ΕΛΑΣ, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για την υπόθεση.

«Τα τελευταία χρόνια τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί. Διαδικτυακά και ειδικά με τις καινούριες πλατφόρμες, βλέπουμε διαφορετικά εγκλήματα. Ακόμα δεν έχουν βγει ποσοτικά δεδομένα για τους συγκεκριμένους χρήστες. Το Telegram φτιάχτηκε το 2013 από έναν Ρώσο επιχειρηματία τεχνολογίας, ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές και γι΄ αυτό είναι υπό έλεγχο και βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο Παρίσι. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν ως κοινότητες. Προσεγγίζουν με λέξεις κλειδιά και μετά δημιουργούνται οι ομάδες. Βλέπουμε, ότι η υπόθεση Πελικό δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Και άλλες ομάδες προτείνουν τις γυναίκες τους και τις μητέρες τους για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Όσο υποφέρει μία εποχή, τόσο αυξάνονται αυτά τα εγκλήματα».



Πηγή