Τελειώνουν όλα για τον Ζελένσκι: Οι 1.000 πύραυλοι Patriot θα πάνε τελικά στη Δυτική Ευρώπη και όχι στην Ουκρανία!

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις πυραύλων MIM-104 Patriot για την αεράμυνα της Ουκρανίας αλλά βρίσκεται σε διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη, που έχει σοβαρές ελλείψεις στο συγκεκριμένο τύπο όπλου αεράμυνας.

Στον απόηχο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσουν με Patriot την αεράμυνα της Ουκρανίας

Στις 6 Ιανουαρίου, οι New York Times επικαλούμενοι αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει προβλήματα στον εφοδιασμό των συστοιχιών Patriot της Ουκρανίας με πυραύλους αναχαίτισης, οι οποίοι κοστίζουν περίπου 2 – 4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος.

Ανυπέρβλητα πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τους πόρους για την Ουκρανία, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν συναινούν στην έγκριση ενός πακέτου πολλών δισεκατομμυρίων για το Κίεβο, εκτός εάν η κυβέρνηση Biden δεχθεί μία σαρωτική μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό.

Αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια περιορισμένη δυνατότητα να προμηθεύσει το Κίεβο, «αυτό δεν πρόκειται να πάρει μεγάλες δόσεις εξοπλισμού για την Ουκρανία», όπως προειδοποίησε η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα (8/1/2024), οι διαπραγματευτές της Γερουσίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν ένα νέο διακομματικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες, αλλά στο τέλος της ημέρας κατέληξαν σε σημαντικές διαφωνίες για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιμένουν στις σκληρές απαιτήσεις τους για τη μετανάστευση.

Ο δυτικός Τύπος έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι Patriot διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων.

Ελάχιστοι Patriot εστάλησαν στην Ουκρανία

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει στείλει μέχρι στιγμής μόνο λίγα από αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε τον Νοέμβριο ότι το Πεντάγωνο δεν διαθέτει πια Patriots μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή καθώς ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναπτύξουν επιπλέον έξι συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος στην περιοχή για την άμυνα του Ισραήλ.

Επιπλέον, οι NYT παραδέχτηκαν ότι οι πύραυλοι Patriot «δεν είναι τέλειοι και είναι γνωστό ότι αποτυγχάνουν κατά την εκτόξευσή τους».

Οι Patriot τελικά θα εγκατασταθούν στη Δυτική Ευρώπη και όχι στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι θα βοηθήσει έναν συνασπισμό Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, να αγοράσουν έως και 1.000 πυραύλους Patriot για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της συμμαχίας, η COMLOG, μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εξοπλιστικής εταιρείας RTX (πρώην Raytheon) και της γερμανικής εταιρείας MBDA, έλαβε ένα συμβόλαιο των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Χαιρετίζω την έγκαιρη ανακοίνωση των συμμάχων να επενδύσουν σε έως και 1.000 νέους πυραύλους αεράμυνας Patriot για την ενίσχυση της ασφάλειας της Συμμαχίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

«Αυτή η επένδυση δείχνει τη δύναμη της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να κρατά τους λαούς του ασφαλείς», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι θα εφοδιαστούν με 1.000 βελτιωμένους πυραύλους καθοδήγησης Patriot (GEM-T) που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους cruise ή αντίπαλα αεροσκάφη, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Σύμφωνα με το Breaking Defense, η COMLOG θα «επεκτείνει την παραγωγή» πυραύλων GEM-T στην Ευρώπη.

Πολεμική κόπωση

Η κίνηση ήρθε αφότου τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέδωσαν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Γερμανία και η Ολλανδία παρέδωσαν τα συστήματα Patriot τους στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έστειλαν δικά τους προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (NASAMS) στο Κίεβο, ενώ η Γερμανία προμήθευσε την Ουκρανία με πυραύλους IRIS-T SLM (μεσαίου βεληνεκούς).

Δυστυχώς για το Κίεβο, παρά τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, το Κίεβο απίθανο να αποκτήσει νέο εξοπλισμό αεράμυνας και πυρομαχικά στο εγγύς μέλλον λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την αγορά του, της κόπωσης της Δύσης και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Πηγή