Τέλος επιτηδεύματος: Τι σχεδιάζεται για τα νομικά πρόσωπα
Στα μέσα του 2027 και πριν τη διενέργεια των επόμενων εκλογών ενδέχεται η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να καταργήσει πλήρως το τέλος επιτηδεύματος σε περίπου 300.000 νομικά πρόσωπα.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάργηση του εν λόγω μέτρου αντιμετωπίζεται θετικά από τις επιμέρους παρακάτω συνθήκες:
Η πρώτη είναι τα έσοδα από φοροδιαφυγή. Αυτό είναι αποτέλεσμα δράσης της Ελλάδας και η Κομισιόν τα αναγνωρίζει ως μόνιμα έσοδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μόνιμων μέτρων.
Η δεύτερη είναι η έκθεση της Επιτροπής που περιλαμβάνει αρνητικά σχόλια για το συγκεκριμένο τέλος των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2022 για την αξιολόγηση της οικονομίας ανέφερε πως η μη αναλογικότητα του συγκεκριμένου φόρου ενέχει στοιχεία αδικίας. Επίσης στην ίδια έκθεση είχε τονιστεί πως, η εφαρμογή του φόρου κρίνεται αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή και έτσι μόλις βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να καταργηθεί .
Το επόμενο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Μαξίμου φαίνεται πως βρίσκεται το επόμενο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις αλλά και την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για τα μεσαία εισοδήματα. Αυτό εκτιμάται πως κοστίζει συνολικά 700 εκατ. ευρώ κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να το εγκρίνει η Κομισιόν καθώς αυτή θα διενεργεί τον έλεγχο του τετραετούς πλάνου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω του «κόφτη» της ετήσιας οροφής αύξησης δαπανών.
Σημειώνεται δε πως πως μια κεντρική επιχείρηση πληρώνει τέλος επιτηδεύματος ύψους 1.000 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα είναι στα 600 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό επιβαρύνει τους ιδιώτες μη μισθωτούς αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.