Τέλος των μέτρων στήριξης λόγω έκρηξης ελλείμματος και χρέους!


Τα κρατικά ταμεία πλήρωσαν τον Ιανουάριο αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους πληγέντες, αλλά δεν εισέπραξαν τα ποσά που υπολόγισε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα έσοδα εμφάνισαν αισθητή μείωση έναντι των στόχων, ενώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προκαλώντας ανησυχία για τη συνέχεια η οποία θα είναι δύσκολη.

Ο πρώτος μήνας του έτους δείχνει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια του προϋπολογισμού για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία και εάν παραταθεί η ένταση της πανδημίας του κορονοϊού, οι πληγέντες θα μείνουν ακάλυπτοι.

Ήδη τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγω για υπερδιπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021, για νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, παρά τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των ταμειακών διαθεσίμων.

Πρόκειται για έναν δημοσιονομικό εφιάλτη, καθώς αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, πλέον, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των πληγέντων προέρχονται από δανεικά, που αυξάνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Στο πλαίσιο των δυσμενών αυτών εξελίξεων και των προοπτικών για τους επόμενους μήνες, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2021 από 6,67 δισ. ευρώ, που είχε προϋπολογιστεί νεότερες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ, δηλαδή, σε υπερδιπλάσια επίπεδα.

Αντίστοιχα θα αυξηθεί και το δημόσιο χρέος, το οποίο όχι μόνο θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ, αλλά θα έχουν μειωθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία, για την ώρα καθησυχάζουν τις αγορές, για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι τα περιθώρια στήριξης των πληγέντων της πανδημίας, δεν είναι απεριόριστα, αλλά εξαντλούνται και εάν παραταθεί η πανδημία, μετά τον Μάρτιο, θα είναι δύσκολο να συνεχιστούν οι αναστολές εργασίας με επιδότηση 534 ευρώ για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και οι πληρωμές των ενοικίων από το κράτος.

Ο λογαριασμός του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο τον αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 17,4%, ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 7,4%, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2021.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 295 εκατ. ευρώ οφείλεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη «στις επιπτώσεις του lock down, που κράτησε περισσότερο από ότι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός, αντανακλά εντούτοις την διατήρηση μιας ικανοποιητικής κουλτούρας πληρωμών από την πλευρά των φορολογουμένων, που αποτελεί θετική παρακαταθήκη για τα δημόσια οικονομικά όταν στην επόμενη μέρα της πανδημίας ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.561 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.091 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 768 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.473 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.031 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 495 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3.848 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 812 εκατ. ευρώ ή 17,4%  έναντι της εκτίμησης για το έτος 2021 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από Φόρους, καθώς και από το ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.122 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 803 εκατ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου.

Επίσης, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3.690 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η μείωση αυτή, που είναι αποτέλεσμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αναμενόταν, όπως είχε αναφερθεί στα δελτία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 274 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ από το στόχο (265 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 615 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021 ανήλθαν στα 5.409 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.751 εκατ. ευρώ).



Πηγή