Τέσσερις εργάσιμες με τον ίδιο μισθό στη Νέα Ζηλανδία – Ποια ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί


Την ώρα που οι σοφοί της επιτροπής Πισσαρίδη εισηγούνται για τα εργασιακά, ελαστικότητα για φθηνότερη εργασία, «εξορθολογισμό» των υπερωριών και απελευθέρωση των απολύσεων κάποιες χώρες, προφανώς σοφότερες, στρέφονται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με λιγότερες εργασιακές ώρες αλλά τους ίδιους μισθούς στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Μετά τις σχετικές προτροπές της πρωθυπουργού των Εργατικών, στη Νέα Ζηλανδία, η Unilever ανακοίνωσε ότι για ένα χρόνο θα εφαρμόσει εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών με οκτάωρο και αμετάβλητο μισθό ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν ποιες μέρες θα εργάζονται. Στόχος της, αν διαπιστώσει ότι όντως αυξάνεται η παραγωγικότητα, να επεκτείνει το μέτρο στους 155.000 υπαλλήλους της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Φυσικά, ο πολυεθνικός κολοσσός δεν βαδίζει στα τυφλά ούτε επέλεξε τυχαία τη Νέα Ζηλανδία. Εκεί έχει ήδη δοκιμαστεί η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, από την Perpetual, τοπική εταιρεία ακινήτων. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Όκλαντ μέτρησε ήδη την εφαρμογή του μέτρου Perpetual και μετά από ένα δωδεκάμηνο διαπίστωσε ότι η δέσμευση, η παραγωγικότητα και οι ικανότητες ηγεσίας και αυτοδιαχείρισης του προσωπικού αυξήθηκαν κατά περίπου 30%, ενώ το άγχος μειώθηκε από 45% σε 38%.

Εξάλλου ανάλογο είναι και το παράδειγμα της Microsoft Ιαπωνίας, η οποία εφαρμόζει το παραπάνω μοντέλο και στους 2.300 εργαζομένους της.   Η ιαπωνική δοκιμή της Microsoft έδειξε ότι το 92% των εργαζομένων ήταν ικανοποιημένοι, δεν υπήρξε καμία πτώση στην παραγωγικότητα, ο δε Μπιλ Γκέιτς είδε εξοικονόμηση 23% στον λογαριασμό του ρεύματος…

Επιπλέον, τα λόγια της πανηγυρικά επανεκλεγείσας Άρντερν ήταν ισχυρό κίνητρο: “Ο κορονοϊός και η έξυπνη εργασία έχουν αλλάξει την ιδέα πολλών εργοδοτών σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μια ακόμη ελεύθερη ημέρα στις επτά εγγυάται μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής ζωής και εργασίας, ενώ ευνοεί τον εσωτερικό τουρισμό” τόνισε δείχνοντας πώς λειτουργούν οι ηγέτες που ενδιαφέρονται για την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Πρωτοπόρος στην Ευρώπη η Ισπανία

Στην Ευρώπη η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει να προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.για να αυξηθεί η απασχόληση.

«Τώρα που πρέπει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας, η Ισπανία έχει την τέλεια ευκαιρία να πάει για την τετραήμερη ή 32ωρη εβδομάδα» δηλώνουν πολιτικοί της Ισπανίας που τονίζουν: «Είναι μια πολιτική για το μέλλον που επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και μειώνει τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον».



Πηγή