Θα αυξηθούν 2,7% οι εκπομπές άνθρακα το 2018
Υπάρχουν πολλοί τρόποι προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εδώ η εταιρεία Norsepower εγκαθιστά τον ρότορα ιστίου στο τάνκερ «Maersk Pelican».
Η απελευθέρωση αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς φέτος, προειδοποιούν οι επιστήμονες, φέρνοντας τον κόσμο αντιμέτωπο με τις πιο ακραίες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Οι επιστήμονες περιέγραψαν τους αυξανόμενους ρυθμούς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συγκρίνοντας τους με ένα «φορτηγό τρένο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα» και επιρρίπτοντας μέρος των ευθυνών στην ακόρεστη όρεξη για πετρέλαιο, καθώς οι λαοί όλου του κόσμου, όχι μόνο αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά και τα οδηγούν σε μακρύτερες αποστάσεις από ό,τι στο παρελθόν, ακυρώνοντας έτσι τα οποιαδήποτε κέρδη από τη διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων. Παγκοσμίως οι εκπομπές άνθρακα αναμένονται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2018, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ανθρακα, μία ομάδα 100 επιστημόνων από περισσότερα από 50 ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα. Πρόκειται για έναν από τους λίγους οργανισμούς που εξετάζει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα. Πέρυσι, οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,6% ανέφεραν οι ερευνητές.
H μείωση των αερίων άνθρακα είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πριν από τρία χρόνια, περίπου 200 κράτη συνυπέγραψαν την Συνθήκη του Παρισιού με στόχο τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου από τα επίπεδα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Πρόκληση
Η αποφυγή αυτού του ορίου, κάτι το οποίο θεωρείται πρόκληση, είναι ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η τήξη των αιώνιων πάγων και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Για να πληρωθούν οι όροι που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη του Παρισιού, λένε οι επιστήμονες, οι παγκόσμιες εκπομπές από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τις βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, όπως εξάλλου και από την αποψίλωση των δασών, πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται μέχρις ότου μηδενιστούν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, δεσμεύθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη και ακύρωσε μία σειρά κανονισμών από την περίοδο του προέδρου Ομπάμα που είχαν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τα φουγάρα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Την Τρίτη έγραψε στο Τwitter ότι η Συνθήκη του Παρισιού ήταν «εσφαλμένη» εξαιτίας του συστήματος εθελοντικών δεσμεύσεων, που αφήνει άλλα κράτη στο απυρόβλητο, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι –και οι Αμερικανοί εργάτες– δεν πρέπει να πληρώνουν για τον καθαρισμό της ρύπανσης που κάνουν άλλα κράτη.
Η νέα αξιολόγηση της κατάστασης είναι η τρίτη μεγάλη επιστημονική μελέτη που αποστέλλει ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν καταφέρνει να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, έτσι ώστε να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.