Θα απολύσουν, αλλά δεν ξέρουν πόσους

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται πλέον και το ΠΑΣΟΚ, για να βρει από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους 6.500 δημόσιους υπαλλήλους και να τους παραδώσουν το χαρτί της απόλυσης ώς το τέλος του έτους.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει με την τρόικα σε ό,τι αφορά στο αν θα κάνει δεκτή την πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενταχθούν στους 6.500 οι συμβασιούχοι που απολύονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που καταργούν τις προσωρινές διαταγές για την παραμονή των εν λόγω εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπολογίζεται, με τα στοιχεία που παρουσίασε στα δύο κυβερνητικά κόμματα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι η «δεξαμενή» αυτή αριθμεί περίπου 6.500 με 7.000 υπαλλήλους και μέχρι στιγμής έχουν λυθεί οι συμβάσεις 1.600 συμβασιούχων με βάση τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η αίσθηση που υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη είναι πως η τρόικα θα κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με βουλευτές της συμπολίτευσης που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις, δεν είναι σαφές ακόμα αν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που η τρόικα εμμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της να ικανοποιήσει την αξίωση αυτή της κυβέρνησης.

Ο κατάλογος των 6.500 καινούργιων ανέργων που θα προέλθουν από το Δημόσιο θα προκύψει από 1.000 απ’ ευθείας απολύσεις είτε από λουκέτο και αναδιάρθρωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα παίρνουν τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Πολιτισμού.

Και οι επίορκοι

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι επίορκοι, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, στο καλύτερο για την κυβέρνηση ενδεχόμενο δεν ξεπερνά τα 500 άτομα με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ενώ ο αριθμός όσων είναι υπό έλεγχο για πλαστά πιστοποιητικά και αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Με αυτά τα δεδομένα και σε περίπτωση που η τρόικα αρνηθεί την ένταξη των υπό απόλυση συμβασιούχων στον κατάλογο των 6.500 απολύσεων, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους τους δανειστές ότι θα τηρηθούν τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, καθώς θα «υποχρεωθεί» να αναζητήσει νέες πηγές δημόσιων υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στους περίπου 7.000 υπό απόλυση συμβασιούχους θα προστεθούν άλλοι 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 13.500. Γι’ αυτό το λόγο και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρεί σε επανέλεγχο των χιλιάδων μονιμοποιήσεων που είχαν γίνει επί υπουργίας Παυλόπουλου και Βάσως Παπανδρέου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ενεργό ρόλο να συνδράμει το έργο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν αναλάβει την «παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου», προχώρησαν μετά την πρώτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε σύσκεψη με γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προκειμένου να ενημερωθούν για τα «τεχνικά δεδομένα» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τις απολύσεις.

Την ίδια στιγμή οι «βελτιωτικές» προτάσεις της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου, που αποσυνδέουν την a priori αρνητική αξιολόγηση για το 15% των υπαλλήλων του Δημοσίου με τις απολύσεις, αποδεικνύει ότι οι καβγάδες της Χαριλάου Τρικούπη με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τουφεκιές στον αέρα και δεν σχετίζονταν με την τήρηση του μνημονιακού στόχου για τις 6.500 απολύσεις ώς το τέλος του 2014.

http://www.enet.gr/