Θα υπάρξει νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα προϊόντα; Τι λέει ο Θεοχάρης για τις μειώσεις φόρων
«Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα μειώσεων φόρων ή αύξησης δαπανών ως έχουν τα πράγματα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή » ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”.
Και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση και όποιος μιλάει για τέτοια μέτρα 45,8 δισ. πρέπει να βρει αντίστοιχα άλλα 45,8 δισ. φόρους ή να κόψει συντάξεις ή οτιδήποτε θέλει να κάνει ο κ. Κασσελάκης».
Επίσης μίλησε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού .«Στο σκέλος των εσόδων πράγματι πάει καλά, μέρος βέβαια της υπεραπόδοσης σχετίζεται με το ’23 άρα πρέπει να αφαιρεθεί, άλλο ένα μέρος είναι εσωτερική μετακίνηση γιατί αλλάξαμε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 άρα ήρθαν ένα μήνα νωρίτερα. Μένει μια υπεραπόδοση αλλά ήδη τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή ανακοινωθεί είναι παραπάνω από αυτή την υπεραπόδοση και συνεπώς ελπίζουμε ότι μόνο με τη συνέχιση αυτού του είδους της υπεραπόδοσης και τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε ίσα – ίσα να πιάσουμε τους στόχους » σημείωσε.
Για τον ΦΠΑ
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ που λήγει τέλος Ιουνίου. «Αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσει να το πει κάποιος αυτό γιατί ξέρετε ότι 21 Ιουνίου θα έχουμε από την Κομισιόν την οριστικοποίηση των στόχων της χώρα μας για την επόμενη τετραετία και μόνο τότε θα δούμε αν και εφόσον υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Συνεπώς αυτή η απόφαση που θα παρθεί συνολικά από την κυβέρνηση θα πρέπει να μετατεθεί για τις μέρες εκείνες όπου θα είναι τα δεδομένα γνωστά » απάντησε και πρόσθεσε πως «δύο κατηγορίες έχουν απομείνει με μειωμένο ΦΠΑ είναι ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες των taxi και ο ΦΠΑ στον καφέ ».
Αναφορικά με το αίτημα των βιομηχάνων να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά είδη ο κ. Θεοχάρης είπε πως αυτό « δεν μπορεί να εγγυηθεί ο κ.Γιώτης ότι θα περάσει η μείωση στους καταναλωτές όπως δεν μπορούσαν να το εγγυηθούν όταν γινόντουσαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού ότι δεν θα γίνουν και απολύσεις. Αντίστοιχα η
κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της συνθήκες και αν παράδειγμα μια επιχείρηση έχει δυσκολίες ή μπαίνει μέσα προφανώς δεν θα περάσει όλη την μείωση του ΦΠΑ στον καταναλωτή. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση στρέφεται γύρω από αυτό το μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».
«Το ζήτημα είναι ότι ακόμα και αν περάσει δεν πρόκειται να κάνει την τεράστια διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δούνε το δικό τους κόστος παραγωγής και πως θα μπορέσουν να περάσουν και το τελευταίο ευρώ που μπορούν να εξοικονομήσουν στον τελικό καταναλωτή αν ο φόβος τους είναι ότι μπορεί να μειωθεί η ζήτηση. » συμπλήρωσε.