Θεοδωρικάκος: Τι είπε για νέο νόμο προσλήψεων, ΣΔΙΤ, εκλογικό νόμο, χρηματοδότηση ΟΤΑ

Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Ερντογάν στο παραλήρημά του, επισήμανε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κληθείς να σχολιάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε απολύτως ενωμένοι, είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δίπλα μας ένα γειτονικό κράτος, στο οποίο ηγείται ένας άνθρωπος που συστηματικά προκαλεί, παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και  δείχνει τις επεκτατικές του διαθέσεις και συχνά ξεσπά σε παραληρήματα σε βάρος της πατρίδας μας και προσφάτως σε βάρος εναντίον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση αλλά πιστεύω και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός  δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Ερντογάν σε αυτό το παραλήρημα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο Πρωθυπουργός έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό, αρραγές θα έλεγα, εθνικό μέτωπο. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της. Διεκδικούμε αυτό το δίκιο σε όλα τα διεθνή φόρα».

Χαρακτήρισε υπερβατική την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ενώνει το πολιτικό σύστημα και είπε προς είναι προς τιμήν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι είναι αναλογικότερος και δικαιότερος από τους προηγούμενους, ενώ εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στη χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνοντας τον καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη ως πρόεδρο της Επιτροπής που θα προχωρήσει στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους και τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Λασκαράτο ως πρόεδρο της Επιτροπής για αναμόρφωση του 2190, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα έχει, όπως είπε, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Για το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνουν ανακοινώσεις. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕΤΑΑ να συνάπτει συμβάσεις με μηχανικούς που θα χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη, προώθηση μελετών από τους Δήμους για την κατασκευή έργων.

 Η συνέντευξη του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στον Άρη Πορτοσάλτε

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:… Και όλα αυτά γιατί η χθεσινή δημοσκόπηση από το Star με ανησύχησε υπό την έννοια δεν χρειαζόταν η δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση έρχεται να καταδείξει σε αυτό που εμπειρικά το έχει κανείς αυτό περπατώντας στο δρόμο σου λένε τι ώρα θα γίνει και τι ώρα θα γίνει. Και είναι άδικο μια ολόκληρη κοινωνία να είναι απασχολημένη με το τι ώρα θα γίνει, εννοώ τον πόλεμο

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όλοι οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δίπλα μας ένα γειτονικό κράτος, στο οποίο ηγείται ένας άνθρωπος που συστηματικά προκαλεί, παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και  δείχνει  τις επεκτατικές του διαθέσεις και συχνά ξεσπά σε παραληρήματα σε βάρος της πατρίδας μας και προσφάτως σε βάρος εναντίον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση αλλά πιστεύω και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός  δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Ερντογάν σε αυτό το παραλήρημα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο Πρωθυπουργός έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό, αρραγές θα έλεγα, εθνικό μέτωπο. Η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της. Διεκδικούμε αυτό το δίκιο σε όλα τα διεθνή φόρα.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι στις δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης, στις δεκαετίες που οι Έλληνες αισθανθήκαμε πάρα πολύ καλά πόσο μεγάλη αξία έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ζωή μας. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας στάθηκε, στην πολύ μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, αντιμετωπίζουμε αν θέλετε, όλη αυτή τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων, αλλά μας στάθηκε, αυτή είναι πραγματικότητα που έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι οι Έλληνες, δεν είναι αρκετή και δεν είναι τόσο επαρκής, ας μου επιτραπεί η φράση, για να αντιμετωπίσει για λογαριασμό μας οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στη γειτονιά. Και επειδή είμαστε σε μια γειτονιά στην οποία μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα, η Ελλάδα επιδιώκει και είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης εδώ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα μαζί.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προσωπικά χαίρομαι επειδή εγώ δεν κρύβω την τοποθέτησή μου στο ιδεολογικό επίπεδο, χαίρομαι που η παρούσα κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και των εντεταλμένων υπουργών με σοβαρότητα λέει τα πράγματα ως έχουν. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε τσαμπουκάδες της περιοχής, ούτε της γειτονιάς. Τίποτα από όλα αυτά. Μην μας ενοχλείτε και αν μας ενοχλήσατε πάρε την μπούφλα απλά πράγματα πολύ απλά και εκεί τελειώνει η κουβέντα. Δεν αρχίζεις να λες πως θα έρθει η μπούφλα, λες παιδιά εγώ τα έχω γραμμένα  σε ένα βιβλίο το πώς, τι κάνουμε όταν δέχομαι επίθεση απλά.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Από εκεί και πέρα θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του, ο καθένας πρέπει να εκτελεί την αποστολή του. Πιστεύω ότι υπάρχει και η ηρεμία και η ψυχραιμία στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία συμπεριφέρεται με πολύ υπεύθυνο τρόπο.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Λοιπόν  κ. Υπουργέ, πάμε τώρα στο χαρτοφυλάκιο σας.

Ας αρχίσουμε από την αρχή με την εκλογή της Προέδρου της υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι ήταν μια υπερβατική επιλογή του Πρωθυπουργού, διότι δεν επέλεξε ούτε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προερχόμενο αν θέλετε από την Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είχε και έχει πολλά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει περί αυτού. Επίσης δεν επέλεξε κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Για αυτό χαρακτηρίζω την επιλογή του υπερβατική. Επιλέγει μία επιστήμονα, μία ανώτατη δικαστικό, η οποία έχει μια εξαιρετική πορεία και διαδρομή στον χώρο της δικαιοσύνης.  Ένας σύγχρονος άνθρωπος. Μια γυναίκα.

Θα το ξεχώριζα γιατί είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα βρίσκεται στο ανώτατο κρατικό αξίωμα της Ελλάδας. Έχει αυτό επίσης τη σημασία του γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά  χωρίς την γυναικεία συμμετοχή και όταν έχει τις προϋποθέσεις θα πρέπει αυτό να αποδεικνύεται.  Και είναι μια επιλογή η οποία ενώνει το πολιτικό σύστημα. Είναι προς τιμήν και του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι επέλεξαν  να ψηφίσουν αυτή την υποψηφιότητα και έτσι η κ. Σακελλαροπούλου…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το ΚΙΝΑΛ χωρίς ρεβεράντζες, ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες περισσότερες…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν θέλω καν να σχολιάσω τα όσα αισθάνθηκε ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να συμπληρώσει, για την ορθή κατά την γνώμη μου απόφασή του, να ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αν θέλει να είναι κόμμα συστημικής αντιλήψεως…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Από τη στιγμή που θέλει να συμμετέχει στο σύστημα με όρους ανταγωνισμού και φιλοδοξίες να ξαναβρεθεί στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εγκαταλείψει το παρελθόν όσο και αν είναι βαρύ και κανείς δεν μπορεί να το ξεχάσει…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από την κυβέρνηση είδα δηλώσεις του τύπου τον εγκλωβίσαμε κλπ. γιατί δεν θα έβγαζε σοβαρότητα αυτή η συμπεριφορά.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι υπεύθυνη, συνειδητή, υπερβατική, ενωτική και βοηθά στην ενότητα και της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά στις εποχές τις οποίες βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι η κ. Σακελλαροπούλου μπορεί να είναι μία εξαιρετική Πρόεδρος.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και τώρα όταν με το καλό εκλεγεί αύριο, με την διαδικασία με την πρώτη και αυτό επίσης είναι στα θετικά, είναι πια η σειρά της να αποδείξει αυτά για τα οποία της έχουμε πει

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Έτσι γίνεται πάντοτε. Το ρητό είναι «αρχή άνδρα δείκνυσι», εδώ «αρχή γυναίκα δείκνυσι»…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ακριβώς και εδώ θα χρειαστεί ο χρόνος, υγεία  να έχουμε. Αυτό θα γίνει αύριο με την πρώτη.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτό θα γίνει αύριο με την πρώτη…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αφού προηγουμένως κ. Θεοδωρικάκο -να το σημειώσουμε και αυτό- επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ομονόησε και αυτό ότι δεν πρέπει να παίζουμε αφού έπαιξε και ο κ. Τσίπρας με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τέλος του 2014. Ίσως σε μια πολύ λάθος στιγμή αλλά έγινε. Πρέπει να το λέμε ότι έγινε η ιστορία, είναι… είναι γεγονός

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι παρατήρησή σας έχει αξία μεγάλη γιατί αυτό υπογραμμίζει και τον χαρακτήρα της επιλογής που έκανε ο Πρωθυπουργός στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου. Δηλαδή, εξηγούσατε ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κίνδυνο να προκαλούνται πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ έχουμε απαλλαγεί από τον κίνδυνο να προκαλούνται πρόωρες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρ’ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός επέλεξε μια υποψηφιότητα που διευκολύνει τις πολιτικές δυνάμεις, να την υποστηρίξουν και μας πηγαίνει μπροστά. Αυτό νομίζω ότι έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είπαμε από την πρώτη ώρα ότι είναι ορθότατη πολιτική. Αυτά την Τετάρτη. Την Πέμπτή;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Την  Πέμπτη έχουμε  την συζήτηση του εκλογικού νόμου. Η ψήφιση θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή ανάλογα με το ενδιαφέρον και την συμμετοχή που θα υπάρξει στη συζήτηση. Επίσης θεωρώ ότι είναι μία επιλογή εξαιρετικά χρήσιμη. Θα την χαρακτήριζα συνεπή και αξιόπιστη με όσα προεκλογικά είχαμε πει.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι ο εκλογικός νόμος θα έρθει το  πρώτο διάστημα της κυβερνητικής του θητείας, αυτό πράγματι γίνεται. Είναι όμως αξιόπιστη και ως προς το περιεχόμενο της επιλογής. Λέγαμε πριν από τις εκλογές θα είναι ένας εκλογικός νόμος αναλογικότερος αλλά θα διευκολύνει την κυβερνησιμότητα. Αυτό κάνει ο εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από αυτόν με τον οποίο έχουν γίνει οι εκλογές όλα τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Και είναι αναλογικότερος γιατί το bonus που δίνει στο πρώτο κόμμα, δεν το δίνει ανεξάρτητα από το ποσοστό που παίρνει αυτό το κόμμα, έχει ως προϋπόθεση να πάρει τουλάχιστον 25%.  Όταν το πρώτο κόμμα πάρει 25% τότε το πρώτο κόμμα παίρνει είκοσι έδρες bonus και αυτό κλιμακώνεται μέχρι τις πενήντα έδρες bonus εφόσον το πρώτο κόμμα φτάσει στο ποσοστό του 40%. Άρα δικαιότερος αναλογικότερος εκλογικός που συμβάλλει στη κυβερνησιμότητα. Προφανώς βέβαια…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Χαλάει την μαγιά όμως της απλής αναλογικής.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Βάζει τέλος στην απλή αναλογική, η οποία απλή αναλογική εκεί που εφαρμόστηκε κ. Πορτοσάλτε στους δήμους και στις Περιφέρειες με τον τρόπο που εφαρμόστηκε οδηγούσε στην ακυβερνησία, οδηγούσε σε χαοτικές καταστάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι αμέσως μόλις εξελέγη αυτή η κυβέρνηση παρεμβήκαμε με νόμο και βελτιώσαμε αυτή τη κατάσταση στους δήμους και στις περιφέρειες και ευτυχώς που το κάναμε γιατί σήμερα θα ήταν τα πάντα διαλυμένα. Καταργούμε λοιπόν την απλή αναλογική όπως θα την καταργήσουμε μέσα στο εξάμηνο που έρχεται θα τα συζητήσουμε αυτά παρακάτω.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα τα συζητήσουμε θέλω να δω και τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: (Σχολιάζει τις θέσεις ΚΙΝΑΛ για τις αποκρατικοποιήσεις) Βρίσκω στο δρόμο της προόδου κ. Θεοδωρικάκο τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Μη μου ζητάτε να το σχολιάσω κ. Πορτοσάλτε. Πιστεύω ότι όσα μόλις διαβάσατε είναι αυτονόητες αλήθειες οι οποίες γίνονται αποδεκτές από το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού συστήματος. Και πάντως σε κάθε περίπτωση από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Ανεξάρτητα θα σας έλεγα του τι ψηφίζουν. Είναι αυτονόητα πράγματα πλέον αυτά στις ημέρες μας. Το συμπέρασμα που βγάλαμε όλοι οι Έλληνες από αυτή τη δεκαετία της κρίσης είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον κρατικισμό ούτε στην υπερκατανάλωση. Οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί – και είμαστε δημιουργικοί – και ανταγωνιστικοί ως λαός. Δουλεύουμε πολύ σκληρά και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να έλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός. Ίσα- ίσα. Άλλωστε γι’ αυτό εξελέγη η κυβέρνηση της ΝΔ με βασικό πρόταγμα τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Απαντώ στον φίλο 096 που στέλνει ένα sms: Διαφωνώ με την παρουσία ενός υπουργού ο οποίος μιλάει tutti frutti για όλα. Οι υπουργοί να μιλούν για το αντικείμενο για το οποίο διαχειρίζονται. Υπάρχει μια ερώτηση ποια είναι η θέση σας για τις αμυντικές βιομηχανίες….

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Να μιλήσετε εξειδικευμένα για αυτό με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας. Δεν θέλω να σας δώσω μια γενική απάντηση

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Που διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο; Όταν παίρνει ένα κόμμα 25%…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αν το κόμμα αυτό είναι πρώτο παίρνει 20 bonus εδρών. Δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση μόνο του. Με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφίσουμε την Πέμπτη ή την Παρασκευή και με ένα λογικό αποτέλεσμα υπολοίπων που μένουν εκτός Βουλής, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του και επηρεάζει, ο πήχυς της αυτοδυναμίας είναι περίπου στο 37,5% – 38%. Νομίζω ότι είναι ένα λογικό ποσοστό.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεν ανατρέπει, δηλαδή, κατά την άποψή σας τις ισορροπίες της κοινωνίας η οποία δίνοντας 37,5%- 38% σε ένα κόμμα του λέει πάρε την εξουσία.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό έχει συμβεί σε όλες τις τελευταίες εκλογές. Ψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο τώρα 3,5 χρόνια προτού γίνουν οι εκλογές. Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι φτιάχνουμε έναν εκλογικό νόμο για να διευκολύνουμε τη ΝΔ.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ούτε να πει ότι φοβάται μήπως χάσει τις εκλογές και το πάει τώρα 37,5%

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Και με τον εκλογικό νόμο που υπήρχε την προηγούμενη φορά, με το αποτέλεσμα αυτό, κάπου εκεί θα ήταν ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Στατιστικά τα αποτελέσματα που θα έβγαιναν είναι λίγο πολύ αυτά που θα έβγαιναν και με τον περίφημο νόμο Σκανδαλίδη του 2004. Επομένως, γι’ αυτό βλέπετε ότι όσες διαφωνίες έχουν διατυπωθεί λέγονται σε χαμηλά ντεσιμπέλ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σφοδρή αντίθεση ή αντιπαράθεση. Φυσικά τα κόμματα έχουν το καθένα τη δική τους άποψη και αντίληψη για τον εκλογικό νόμο. Είναι απολύτως σεβαστή. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι ξεκαθαρίζονται οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού τόσο νωρίς.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πού το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ποσοστό;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και ότι έγινε κυβέρνηση εκμεταλλευόμενος το bonus…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όχι μόνο αυτό. Θέλω να υπενθυμίσω, ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την απλή αναλογική στο πρώτο διάστημα της θητείας τους. Αν πίστευαν ότι είναι τόσο πολύ σπουδαίο το θέμα της απλής αναλογικής, το πρώτο εξάμηνο γιατί δεν την ψήφισαν; με αποτέλεσμα να πάνε σε δεύτερες εκλογές ξανά με τον εκλογικό νόμο τον οποίο σήμερα καταγγέλλουν.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με το θηριώδες bonus…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το bonus των 50 εδρών ανεξάρτητα από το τι ποσοστό παίρνει το πρώτο κόμμα. Ενώ σήμερα κάνουμε κλιμακωτό το bonus. Ξεκινάμε από 20 και όσο πιο πολύ αυξάνεται το ποσοστό αυξάνεται και το bonus με maximum τις 50 έδρες στο 40%

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στο 37,5% τι παίρνει;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Στο 37,5% το bonus  είναι 45 έδρες. Και γι’ αυτό είπα ότι ο σημερινός εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο. Έτσι έχουν τα πράγματα και νομίζω ότι θα λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Έτσι ο πρωθυπουργός θα έχει κλείσει όλο το πακέτο που σχετίζεται με τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού  καθώς μέσα σε ένα εξάμηνο η Βουλή σχεδόν ομόφωνα ψήφισε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τακτοποιήσαμε ένα θέμα που εκκρεμούσε μισό αιώνα. Η Βουλή θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές, γιατί οι επόμενες θα γίνουν αναγκαστικά με απλή αναλογική και η Βουλή θα εκλέξει με συντριπτική πλειοψηφία την κυρία Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό μοτίβο ενότητας και συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα πάνω σε βασικούς όρους που διαμορφώνουν την πολιτική περίοδο που έρχεται. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε και επιταχύνουμε σκληρά το έργο που έχουμε να κάνουμε.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Άρα θα μπορούσε να πει κανείς με μια ατάκα, ότι ήλθε η στιγμή να κυβερνήσει η κυβέρνηση…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ήδη κυβερνά η κυβέρνηση. Ήδη αυτό το εξάμηνο με τις μειώσεις φόρων που έχει κάνει και την πολύ σκληρή προσπάθεια να μπει τάξη σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, έχει αρχίσει να παράγεται έργο και αυτό το εκτιμά ο ελληνικός λαός. Αλλά τα προβλήματα είναι σοβαρά, είναι μπροστά μας και έχουμε πολύ δουλειά για να κάνουμε.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Έχουμε εξηγήσει ότι θα μπει ένα τέλος. Θα γίνει μέσα στο εξάμηνο. Μέσα στο εξάμηνο έχουμε τρεις προτεραιότητες. Η πρώτη: θα οργανώσουμε – και είναι ζήτημα 2-3 εβδομάδων για να γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις- ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων. Της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ τον πρόεδρο και δήμαρχο Τρικάλων κ. Δημ. Παπαστεργίου, αλλά και όλες τις Ενώσεις των Δήμων, προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να έχει σημαντικές κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες. Είμαστε σε πολύ προχωρημένη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλίσουμε συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους για συγκεκριμένα έργα. Το ίδιο και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον κ. Σταμάτη. Πάμε φτιάξουμε ένα «εργαλείο» το οποίο θα έχει διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, όχι μόνο μία. Θα επιμείνουμε να είναι μέσα στο πακέτο η ΕΤΕπ, γιατί αυτό δημιουργεί όρους απαιτητικότητας στην υλοποίηση του προγράμματος και την ανάγκη απορρόφησης των κονδυλίων…

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή εννοείτε ότι θα χρηματοδοτήσετε σοβαρές επενδύσεις και όχι διάφορα ανεμομαζώματα, παραμύθια των δημαρχείων…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: … το οποίο και συμβάλλει για την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας. Επίσης επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα που στα λόγια ήταν 1,3 δις αλλά είχε 130 εκατομμύρια, από τα οποία είχαν καταφέρει να απορροφήσουν τα  50 εκατ., με νόμο τον οποίο πιστεύω ότι θα έχουμε ψηφίσει στις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα mini νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, κάνουμε μια πολύ ευέλικτη διαδικασία, η οποία είναι πρωτότυπη και θα είναι αποτελεσματική. Μέσω της ΕΕΤΑΑ στην οποία μετέχει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ θα κάνουμε πολλές συμβάσεις έργων με μηχανικούς –είμαστε σε συνεννόηση γι’ αυτό με το Τεχνικό Επιμελητήριο-  τους οποίους ύστερα η ΕΕΤΑΑ θα τους διαθέτει στους δήμους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύνουμε το πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και των Πολεοδομιών που έχουν οι Δήμοι, γιατί τους δίνουμε τους μηχανικούς  για να συνεργαστούν μαζί τους και να κάνουν τη δουλειά.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ένα ΣΔΙΤ δηλαδή…

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν θα είναι δημόσιος υπάλληλος αυτός, ούτε θα δημιουργήσει καθεστώς για να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Άρα πετυχαίνουμε με το μικρότερο κόστος την πιο παραγωγική και αποτελεσματική δουλειά και λύνουμε ένα πρόβλημα της αυτοδιοίκησης.  Είναι μια δραστική και αποτελεσματική λύση.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι που θα κόβει μπλοκάκι… Σε ποιες δουλείες κ. υπουργέ;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Στα πάντα που έχουν σχέση με τις τεχνικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιταχυνθούν τα έργα. Θα έχουν και την εποπτεία των έργων. Γι’ αυτό σας είπα ότι είμαστε σε συνεργασία και συμφωνία με το ΤΕΕ. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή είναι μια πρώτη πολύ μεγάλη παρέμβαση και μια κρίσιμη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου γιατί θα πρόκειται για έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα φροντίσουμε να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και με όρους απόλυτης διαφάνειας και σεβασμού στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στη διαμόρφωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, αλλαγής του πλαισίου που αφορά τους Δήμους τις Περιφέρειες και το κράτος. Πρόκειται για έναν νόμο που θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο στον οποίο θα διευκρινιστεί πλήρως ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου, ποιες της Περιφέρεις ποιες της λεγόμενης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ποιες των υπουργείων και του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. Σήμερα θα ανακοινωθεί η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων- Τεχνοκρατών οι οποίοι θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του νόμου. Πρόεδρος σε αυτήν την Επιτροπής θα είναι ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, ένας άνθρωπος με πολύ σημαντική γνώση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ενώ ταυτοχρόνως θα προχωρήσουμε και στον νόμο που θα αντικαταστήσει τον γνωστό «νόμο Πεπονή», τον 2190. Θα τον αντικαταστήσει όχι ως προς την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος των προσλήψεων, αλλά σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα. Γιατί γνωρίζουν όλοι ότι από τότε που υπήρξε αυτός ο νόμος έχει μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στα ρουσφέτια με τα οποία επί δεκαετίες γίνονταν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και ας μου επιτραπεί η φράση- φρακάρισμα στην ταχύτητα . Στον χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ο κ. Κοντιάδης θα είναι μια ανεξάρτητη αρχή;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Ο κ. Κοντιάδης θα είναι επικεφαλής της Επιτροπής που θα μας εισηγηθεί τον πρώτο νόμο. Στην συνέχεια θα γίνει διαβούλευση.  Θα εισηγηθεί το νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση του κράτους και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης. Θα υπάρξει και ένας δεύτερος νόμος που θα αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων και θα αντικαταστήσει τον 2190. Υπάρχει μια αντίστοιχη Επιτροπή η οποία θα έχει Πρόεδρο τον κ. Λασκαράτο τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ. Και για τον έναν νόμο και για τον άλλον θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση με την κοινωνία, με την Αυτοδιοίκησης και με το πολιτικό σύστημα. Σκοπός μας είναι η πρώτη Επιτροπή να ετοιμάσει το βασικό πλαίσιο μέσα σε ένα μήνα και με βάση αυτό το πλαίσιο να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος, στον οποίο θα ζητήσουμε τη συνδρομή των πάντων. Ο δικός μας στόχος είναι να πετύχουμε μια ευρύτατη συναίνεση γύρω από αυτήν την υπόθεση, γιατί πιστεύω ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο που  δομείται το ελληνικό κράτος θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί πολύ ουσιαστικά για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι πάμε να κάνουμε. Και δεύτερον να έχει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις γιατί δεν μπορεί να έλθει κάποιος άλλος αύριο και να ξηλώσει αυτό που θα γίνει σήμερα. Πρέπει να είναι κάτι σοβαρό και μελετημένο με μεγάλη προοπτική σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού κράτους.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Πάμε σε ερωτήσεις ακροατών. Γιατί στην ΕΑΒ δεν παίρνουν τη μια επί πλέον ημέρα άδεια οι γυναίκες;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν το ξέρω. Θα το κοιτάξω

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεύτερον, τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τους δήμους να πληρώνουν αλλά αυτοί δεν πληρώνουν;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Είναι υποχρεωμένοι να τις πληρώσουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς τρίτους πάντως, θέλω να ενημερώσω το κοινό ότι έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Είχαμε φτάσει στη μέση της κρίσης σε τραγικούς αριθμούς. Πάνω από 1 δισ. ευρώ ήταν τα χρέη προς διάφορους οφειλέτες. Σήμερα είναι κάτω από 200 εκατ. ευρώ και το κυνηγάμε και το παρακολουθούμε, προσπαθώντας να μπει τάξη στα οικονομικά σε όλους τους δήμους να κατέβουν προς τα κάτω… Υπάρχει συνεργασία επίσης για το θέμα αυτό με την ΚΕΔΕ.

Στην ερώτηση όμως του ακροατή σας, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ισολογισμό παρουσιάζουν..

 ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Φυσικά και παρουσιάζουν ισολογισμούς. Και επειδή είχαμε μια μέρα μια συζήτηση για το θέμα το περίφημο της Σαλαμίνας, δεν μπορέσαμε έκτοτε να κουβεντιάσουμε γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω σε όλους και έχει πολύ μεγάλη σημασία να το συνειδητοποιήσουμε, είναι: όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο οι εταίροι μας που ήρθαν να εποπτεύσουν την κατάσταση συμφώνησαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν επιτρέπεται να αφεθεί δήμος της χώρας να πτωχεύσει. Δηλαδή, αυτό θα ήταν ένα νέο σημάδι αναξιοπιστίας της ίδιας της χώρας. Αυτό σε τι οδήγησε; Οδήγησε στην απόφαση μια σειρά δήμοι, οι οποίοι ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να μπουν σε ένα καθεστώς εποπτείας. Υπάρχει ένα οικονομικό αυτοτελές παρατηρητήριο που παρακολουθεί την πορεία τους. Ένας από αυτούς τους δήμους ήταν και ο δήμος Σαλαμίνας. Υποχρέωση όμως που υπάρχει είναι, αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν, οι κανονικοί προϋπολογισμοί των δήμων να είναι ισοσκελισμένοι και να μην δημιουργούν νέο έλλειμμα. Αυτό έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό εξασφαλιστεί και πάντως στις περιπτώσεις των δήμων που είχαν υπαχθεί –να μου επιτραπεί η φράση- σε μνημόνιο παρακολούθησης. Έχει συμβεί και έχουν μπει σε τάξη. Και ένας από αυτούς τους δήμους ήταν κι αυτός. Εξ ου και από το Ταμείο με εντολή της Τρόικας από το 2013 υπάρχει για να χρηματοδοτούνται αυτοί οι δήμοι, δόθηκε τότε με εισήγηση της υπηρεσίας να καλυφθεί ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εξυγιάνθηκε λοιπόν λέτε.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Έχει εξυγιανθεί επί της ουσίας ο δήμος. Υπάρχει το παλιότερο χρέος, το οποίο πρέπει σταδιακά να αντιμετωπισθεί. Αυτό υπάρχει και σε άλλους δήμους και έχει μπει σε προγραμματισμό. Το κρίσιμο ποιο είναι; Ότι μπήκε τέλος στις αιτίες που δημιουργούσαν αυτά τα ελλείμματα και σε αυτό έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά.

 ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το 37,5% ότι παίρνεις την αυτοδυναμία ή το 38%, κάπου το βρίσκουν λίγο.  Αν κάνουμε ένα σενάριο, δηλαδή αν ένα βγάλει 38,5 και το άλλο βγάλει 32% ή 31%, έχει λόγο το 31% στον σχηματισμό κυβέρνησης;

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όχι, αν έχει σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχει αντίδραση π.χ. από το ΚΙΝ.ΑΛ. αν έχει ποσοστό 8% να παίξει κι αυτό ρόλο διαμορφωτή;

 ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κύριε Πορτοσάλτε ας κρατήσουμε μία ουσία. Οι κανόνες του παιχνιδιού διευκρινίζονται. Τώρα είναι ο ελληνικός λαός που θα αποφασίσει. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, στο τέλος της 4ετίας. Από τη στιγμή που οι κανόνες είναι γνωστοί και δεδομένοι, οι πολίτες με βάση αυτούς ψηφίζουν και  οδηγούν αυτόν που θέλουν στην κυβέρνηση και αυτόν στην αντιπολίτευση. Πάντως, αν μου επιτρέπετε, ποτέ εκλογικός νόμος δεν υπήρξε από μόνος του αιτία να μη γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Θυμίζω ότι με bonus 50 εδρών, το οποίο είχε πάρει το 2012 η ΝΔ, υπήρξε η κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Σαμαρά, της ΝΔ δηλαδή, με το ΠΑΣΟΚ και με το Κόμμα του κ. Κουβέλη.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Χάρηκα πολύ, καλημέρα σας.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Να είστε καλά.

Πηγή