Θεσσαλονίκη: «Απόβαση» αγροτών με μαύρες σημαίες και φέρετρα


Εκατοντάδες τρακτέρ παρελαύνουν μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Η τεράστια μηχανοκίνητη πομπή έχει τελικό προορισμό το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μακάβριος συμβολισμός για το μέλλον του κλάδου. Στην καρότσα του αγροτικού μηχανήματος με μαύρη σημαία, ένα φέρετρο μεταφέρεται προς τον τελικό προορισμό.

Οι Θεσσαλονικείς που βρίσκονται στους δρόμους, με τα κινητά τους τηλέφωνα, απαθανατίζουν την… επέλαση των τρακτέρ.

Σε τρία κύματα έφτασαν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 10 το μπλόκο του Δερβενίου από την οδό Λαγκαδά έφτασε στη Λεωφόρο Νίκης. Στις 10 και μισή τα μπλόκα  από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες και το Κιλκίς ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, ενώ αγρότες της Χαλκιδικής έμπαιναν στην πόλη από την οδό Βούλγαρη.

Τετραήμερη πολιορκία της Θεσσαλονίκης από αγρότες όλης της χώρας

Οι αγρότες παρατάσσουν 300 τρακτέρ έξω από το εκθεσιακό κέντρο. Η «πολιορκία» αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή.

Στο πλευρό των αγροτών και αλιείς από τη Ν. Μηχανιώνα με 15 μηχανότρατες που έδεσαν στην παραλία.

«Το κόστος παραγωγής περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων. Για τα ίδια προβλήματα αγωνιζόμασταν εδώ στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Για τα ίδια αγωνιζόμαστε και σήμερα», είπε ο πρόεδρος Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Αγρότες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέσα στους χώρους της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης και επέδωσαν ψήφισμα για να παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό.

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους στα μπλόκα ενισχύουν τις δυνάμεις τους με νέα τρακτέρ, όπως στο μπλόκο της Αταλάντης.

Στους δρόμους οι μελισσοκόμοι

Στην Πάτρα, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο παμπελοποννησιακό στάδιο και ακολούθησε αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

«Σήμερα πρώτη κινητοποίηση, θα υπάρξουν κι άλλες; Βεβαίως θα υπάρξουν. Αν δεν μας ακούσουν να μας δώσουν λύση θα είναι και πιο αυστηρές», είπε ο πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου Αχαΐας, Τάσος Δημητρόπουλος.

Οι μελισσοκόμοι της Λάρισας, σε μια συμβολική κίνηση έβαλαν φωτιά σε ομοίωμά τους.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Η λύση… στα χέρια της Ευρώπης

Λύση στις Βρυξέλλες αναζητά ο πρωθυπουργός, όπου θα στηρίξει τη πρόταση για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε μεταξύ άλλων:

-Το αγροτικό 112 που θα ειδοποιεί 72 ώρες νωρίτερα για καιρικά φαινόμενα,

-Το τηλεφωνικό ΚΕΠ αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ,

-Επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ κατά δύο μήνες,

-Ακατάσχετο των αποζημιώσεων.

«Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες πολύ σύντομα θα εκδώσουν “υπουργικό 112” προειδοποιώντας τον κ. Αυγενάκη να εγκαταλείψει το υπουργείο», είπε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

Το Σάββατο, οι Θεσσαλοί που κλιμακώνουν τον αγώνα θα ανέβουν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη.



Πηγή