Θεσσαλονίκη-Κύκλωμα κοκαΐνης: Ο «εγκέφαλος», η «φαμίλια» και η εταιρεία-φάντασμα

Μέσα από εταιρεία- «φάντασμα», με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, και ιδιοκτήτη έναν «αχυράνθρωπο» θα κατέληγε στην εγχώρια αγορά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, το φορτίο των σχεδόν 105 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κοντά σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνες τριών ετών, «σκιαγράφησε» τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, και διαπίστωσε πως μετέφερε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

«Το κύκλωμα αποτελείται από άτομα Κολομβιανής, Βόρειας Μακεδονίας. Αλβανικής και Ελληνικής καταγωγής. Κατά την διάρκεια των ερευνών διαπιστώθηκε ότι η ως άνω εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον από το φθινόπωρο του έτους 2022, αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, όπου μετέφεραν με Ι.Χ.Φ αυτοκίνητα εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν νόμιμο φορτίο, ωστόσο ειδικά διαμορφωμένα με κρύπτες για την απόκρυψη ποσοτήτων κοκαΐνης» αναφέρει το διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Παρακολουθώντας τον 69χρονο αρχηγό, και τα υπόλοιπα μέλη των εμπόρων ναρκωτικών, με φυσικά και τεχνικά μέσα, οργανώθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών διωκτικών αρχών που κορυφώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, και εξαρθρώθηκε το κύκλωμα.

Κεντρικό πρόσωπο στη δράση του κυκλώματος ήταν 69χρονος Έλληνας γιατρός, παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, καυσίμων και φαρμάκων, που απασχόλησαν τις αρχές κατά τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης της κοκαΐνης, καθώς από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει πως συντόνιζε τη μεταφορά του παράνομου φορτίου, το οποίο θα κατέληγε στην εταιρεία – «φάντασμα» στην πόλη των Σκοπίων και θα επέφερε στο κύκλωμα – σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας – κέρδη που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι από την περαιτέρω διακίνηση και την νόθευση θα προέκυπταν συνολικά οφέλη ύψους 8 με 11 εκατ. ευρώ!]

Οι μπανάνες, τα κοντέινερ, η αποθήκη

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση με υποτιθέμενη δραστηριότητα «εισαγωγές – εξαγωγές», είχε ανύπαρκτα γραφεία, διέθετε «αφανή» ιδιοκτήτη, ο οποίος προέβαινε σε παραγγελίες εμπορευματοκιβωτίων που έφταναν στην Ευρώπη μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Σε τέτοια κοντέινερ που περιείχαν μπανάνες με προέλευση από το Εκουαδόρ, μεταφέρθηκε η μεγάλη ποσότητα της κοκαΐνης. Όπως έγινε γνωστό, το παράνομο εμπόρευμα έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου, ενώ ήταν κρυμμένο σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες ώστε να μην γίνει αντιληπτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοκαΐνη ήταν τοποθετημένη σε 64 δέματα με μικρότερες ποσότητες, στο εσωτερικό των κοιλοδοκών που στηρίζουν το κοντέινερ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για νέα μέθοδο μεταφοράς ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων ξεκίνησε όταν η κοκαΐνη (104 κιλά 664 γραμμάρια) μεταφέρθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο και μεταφορτώθηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο προκειμένου να φτάσει στη Βόρεια Μακεδονία. Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δέκα ατόμων (επτά Έλληνες και τρεις Αλβανοί), μεταξύ αυτών και ο 69χρονος αλλά και ο γιος του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι -μεταξύ άλλων- οδηγοί φορτηγών και αυτοκινήτων, «εργάτες» στην αποθήκη που «αποκαθιστούσαν» τα κοντέινερ φέρνοντάς τα στην κανονική τους μορφή.

Σε έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκε σε χρηματοκιβώτιο το χρηματικό ποσό των 285.000 ευρώ που συνδέεται με τη δράση του κυκλώματος. Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε επιχείρηση και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συνελήφθησαν ο …«ιδιοκτήτης» – και νόμιμος εκπρόσωπος- της εταιρείας «φάντασμα», ο «αχυράνθρωπος» της «εικονικής εταιρείας», ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε το κοντέινερ και η σύζυγός του, η οποία εμφανίζεται και ως ιδιοκτήτρια της μεταφορικής εταιρείας.

Έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Οι Αρχές φαίνεται πως παρακολουθούσαν τα τελευταία τρία χρόνια τις κινήσεις του κυκλώματος και εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό διακινήθηκαν επιπλέον ποσότητες κοκαΐνης. Ήδη για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για να διερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων κι αν διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών παράνομα κέρδη ή έγινε «ξέπλυμα» μέσω αγορών και άλλων συναλλαγών.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση σε δημοσιογράφους, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί στη Βόρεια Ελλάδα και συνεχάρη όλα τα στελέχη της αστυνομίας για τη συμβολή τους, ενώ ευχαρίστησε τις ξένες Αρχές για τη συνδρομή τους.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες της επιχείρησης που ήταν αποτέλεσμα μακράς παρακολούθησης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μία ιδιαίτερα επιτυχημένης επιχείρησης που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και την σύλληψη των μελών της.

Πηγή