Τι αλλάζει στις συντάξεις των ενστόλων – Αυξήσεις έως 153 ευρώ


Οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς αποστρατείας και συνταξιοδότησης

Οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς αποστρατείας και συνταξιοδότησης των εν ενεργεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις φέρνουν περισσότερα χρόνια παραμονής σε υψηλότερο βαθμό, κούρεμα και μηδενισμό προσωπικής διαφοράς με τον επανυπολογισμό συντάξεων, και έμμεση αύξηση στρατιωτικών μερισμάτων όπως και του εφάπαξ.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αυξάνονται κατά 1 ως 2 έτη τα όρια ηλικίας που θα μπορούν να παραμένουν σε υψηλότερο βαθμό οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η αποστρατεία με ηλικιακό όριο συνδυάζεται υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά στα όρια ηλικίας αποστρατείας για το σύνολο των αξιωματικών των Ε.Δ. βαθμών υποστράτηγου έως συνταγματάρχη και αντιστοίχων, τα οποία και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο 60ό έτος για συνταγματάρχες, πλοιάρχους, σμηνάρχους (αντί του 58ου).
  • Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεμικής Αεροπορίας (αντί του 59ου).
  • Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους).
  • Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωματικούς υγειονομικούς ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του υποστράτηγου υποναύαρχου, υποπτέραρχου.
  • Στο 64ο έτος (αντί του 62ου) για τους αξιωματικούς υγειονομικούς ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του ταξίαρχου, αρχιπλοίαρχου, ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Στο 63ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωματικούς υγειονομικούς ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του συνταγματάρχη πλοιάρχου, σμηνάρχου.
  • Στο 61ο έτος (αντί του 56ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 60ό έτος (αντί του 55ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό ταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 59ο έτος (αντί του 54ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  1. Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  2. Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  3. Στο 64ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό ταξίαρχου και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  4. Στο 63ο έτος (αντί του 60ού) για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος, με βαθμό συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.

Για ποιους παραμένουν αμετάβλητα τα ηλικιακά όρια αποστρατείας

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”, αμετάβλητα παραμένουν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας για τους παρακάτω βαθμούς:

* Ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι, ανθυποσμηναγοί, 53ο έτος.

* Υπολοχαγοί, ανθυποπλοίαρχοι, υποσμηναγοί, 53ο έτος.

* Λοχαγοί, υποπλοίαρχοι, σμηναγοί, 54ο έτος.

* Ταγματάρχες, πλωτάρχες, επισμηναγοί, 55ο έτος.

* Αντισυνταγματάρχες, αντιπλοίαρχοι, αντισμήναρχοι, 56ο έτος.

* Αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, αντιπτέραρχοι, 62ο έτος.

* Στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι, 65ο έτος.

Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παραπάνω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σε ένα μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει και 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, σύμφωνα με καινούργια διάταξη προσθήκη (παράγραφος 8Α) στο άρθρο 21 του Ν. 2439/1996.

Στις κρίσεις, δε, εισάγονται νέες κατηγορίες ενώ θα διενεργούνται κάθε χρόνο, γεγονός που θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο παραμονής των υψηλόβαθμων αξιωματικών στην ενεργό υπηρεσία, μια που με το προϊσχύον καθεστώς οι κρίσεις γινόταν ανά τρία χρόνια και όποιοι δεν προάγονταν αποστρατεύονταν.

Αυξήσεις συντάξεων κατά 2,55% ετησίως από τα 36 ως τα 40 έτηΤα επιπλέον έτη παραμονής έχουν πολλαπλό όφελος για τους ενστόλους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυξάνουν και τις συντάξεις τους.

Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για κάθε έτος από το 36ο ως και το 40ό οι συντάξεις παίρνουν ετήσια προσαύξηση 2,55% που σημαίνει ότι όσοι παρατείνουν την παραμονή τους στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσουν το νέο ηλικιακό όριο θα έχουν και πρόσθετη αύξηση στη σύνταξη.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός με βαθμό ταξίαρχου που θα αποχωρούσε στα 59 και τώρα αποχωρεί στα 61 θα έχει επί της ουσίας προσαύξηση σύνταξης για δύο έτη που δεν θα την έπαιρνε με το παλιό ηλικιακό όριο. Αν στα 59 έτη είχε 36 χρόνια και το νέο όριο θα αποστρατευτεί στα 61, με 38 χρόνια σημαίνει ότι για τα δύο επιπλέον έτη από τα 36 ως τα 38 θα κερδίσει αύξηση 5,10% στο ποσό της ανταποδοτικής του σύνταξης. Με συντάξιμες αποδοχές 2.900 ευρώ και με αποστρατεία με το παλιό ηλικιακό όριο (59 ετών) και με 36 έτη θα έπαιρνε σύνταξη 1.538 ευρώ. Με το νέο ηλικιακό όριο (61) και με 38 χρόνια θα πάρει 1.686 ευρώ, δηλαδή 148 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη.

Τα όρια ηλικίας για αποστρατεία στην ΕΛ.ΑΣ.Τα όρια ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν οι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων Ελληνικής Αστυνομίας από το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και άνω παρατάθηκαν κατά ένα έτος, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που θεσπίστηκαν με το Π.Δ. 93 (13/11/2020) και ανάλογα με το βαθμό είναι:

  • Αντιστράτηγος – αρχηγός 66ο έτος (αντί 65).
  • Αντιστράτηγος 64ο έτος (αντί 63).
  • Υποστράτηγος 63ο έτος (αντί 62).
  • Ταξίαρχος 62ο έτος (αντί 61).
  • Αστυνομικός διευθυντής 60ό έτος (αντί 59).

Αμετάβλητα μένουν τα όρια ηλικίας για την αποστρατεία για τους παρακάτω βαθμούς:

  • Αστυνομικός υποδιευθυντής στο 58ο έτος.
  • Αστυνόμος Α’ στο 57ο έτος.
  • Αστυνόμος Β’ στο 55ο έτος.
  • Υπαστυνόμος Α’ στο 55ο έτος.
  • Υπαστυνόμος Β’ στο 55ο έτος.

Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται με τα ηλικιακά όρια θα πρέπει να συμπληρώνουν πραγματική υπηρεσία 35 ετών στην οποία συνυπολογίζονται τα χρόνια της Σχολής, η «διπλή» 5ετία, η στρατιωτική θητεία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η συνταξιοδότηση των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται με τη συμπλήρωση 40ετούς υπηρεσίας χωρίς ηλικιακό όριο.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 24,5 έτη (πλην της μάχιμης υπηρεσίας τους) ως το 2014 συνταξιοδοτούνται με συνολικό χρόνο 30,5 ετών υπηρεσίας, ενώ όσοι συμπληρώνουν τα 24,5 έτη (κυρίως νέοι από 1993 και μετά ασφαλισμένοι) από το 2015 και μετά βγαίνουν στη σύνταξη είτε με 40ετία χωρίς όριο ηλικίας είτε με τα ηλικιακά όρια που προβλέπονται για την αποστρατεία σε κάθε βαθμό με 35ετή υπηρεσία.



Πηγή