Τι πήγε λάθος με τη βαφή των μαλλιών;
Πολλές φορές όταν δεν νιώθουμε καλά ή απλώς θέλουμε να ανανεωθούμε, αλλάζουμε το χρώμα των μαλλιών μας. Πιστεύουμε ότι είναι απλό αλλά δεν είναι. Πίσω από τη βαφή κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη. Και προτού πιάσουμε το πινέλο στα χέρια μας, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τη διαδικασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μεγάλη αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών μας.
Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν βάφουμε τα μαλλιά μας:
1. Πάμε κατευθείαν από το πολύ σκούρο στο πολύ ανοιχτό
Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να ανοίγουμε το χρώμα των μαλλιών μας σταδιακά. Αυτό είναι λιγότερο καταστροφικό για την τρίχα. Το σταδιακό ξάνοιγμα είναι μια καλή λύση για όσους δεν έχουν ξαναδεί ξανθό τον εαυτό τους, γιατί έτσι συνηθίζουν την ιδέα.
2. Διαλέγουμε αποχρώσεις που ξεθωριάζουν εύκολα
Τέτοιες είναι τα ζωηρά χρώματα, όπως τα κόκκινα, τα βιολετί κ.τ.λ., γι’ αυτό και χρειάζονται πιο συχνή συντήρηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κόκκινοι τόνοι ξεθωριάζουν πιο γρήγορα γιατί οι χρωστικές τους αποτελούνται από μεγαλύτερα μόρια απ’ ό,τι άλλων και γι’ αυτό δεν μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στην τρίχα.
3. Δεν ανανεώνουμε τις ρίζες όταν πρέπει
Όταν η ρίζα μεγαλώνει είναι πιο δύσκολο να τη βάψουμε ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στο συνολικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με διεθνείς hair colorists, το σωστό είναι να ανανεώνουμε το χρώμα στις ρίζες το πολύ μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Αν λοιπόν δεν έχουμε σκοπό να βάφουμε τη ρίζα με τέτοια συχνότητα, προτιμάμε το μπαλαγιάζ, μία τεχνική που δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση (εκτός αν έχετε πολλά λευκά).
4. Μετά τη βαφή δεν αλλάζουμε σαμπουάν και conditioner
Τα βαμμένα μαλλιά χρειάζονται τις κατάλληλες συνθέσεις καθαρισμού και περιποίησης προκειμένου να διατηρήσουν τη λάμψη τους. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες φόρμουλες καθαρισμού και περιποίησης που εξισορροπούν το PH της τρίχας και σφραγίζουν τα λέπια της. Ετσι συγκρατεί την υγρασία και τις χρωστικές ουσίες.
5. Δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν το χρώμα και τον τόνο του δέρματος
Δεν μας ταιριάζει μία μόνο απόχρωση μαλλιών αλλά πολλές. Η σωστή για εμάς γκάμα είναι εκείνη που φωτίζει το πρόσωπό μας και τονίζει τα χαρακτηριστικά μας. Η λάθος μάς μουνταίνει και μας χλωμιάζει.
Tip: Για να βρούμε τι μας ταιριάζει αφαιρούμε τελείως το μακιγιάζ, κοιταζόμαστε σε ένα σημείο με φυσικό φως και δοκιμάζουμε τις τούφες μαλλιών που έχουν συνήθως τα χρωματολόγια των βαφών στα κομμωτήρια. Ακόμα και αν δεν τα βάψουμε στο κομμωτήριο, τουλάχιστον θα ξέρουμε τι μας πηγαίνει.
6. Κάνουμε υπερβολική χρήση θερμαινόμενων εργαλείων styling
Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά αλλά πρόσφατα βάψατε τα μαλλιά σας, καλό είναι να αραιώσετε τη συχνότητα χρήσης τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν κάνατε ντεκαπάζ. Η τρίχα είναι πολύ εύθραυστη και σπάει εύκολα αν δεν την προστατεύσουμε. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα πιο μοντέρνα χτενίσματα είναι εκείνα που μοιάζουν ανεπιτήδευτα, ενώ τα μαλλιά έχουν ελαστικότητα και κίνηση.
Tip: Πριν από το πιστολάκι, σκουπίζουμε καλά τα μαλλιά με μια πετσέτα. Η έντονη θερμότητα στα πολύ βρεγμένα μαλλιά φθείρει την επιφάνεια της τρίχας και ξεθωριάζει το χρώμα. Γι’ αυτό μετά το λούσιμο εφαρμόζουμε στα μαλλιά ένα ενυδατικό προϊόν που δεν ξεβγάζεται (leave in) ή μια προστατευτική σύνθεση για τη θερμότητα.
7. Βασιζόμαστε στη φωτογραφία της συσκευασίας
Το αποτέλεσμα που θα έχουμε εξαρτάται από το τωρινό χρώμα των μαλλιών μας αλλά και από τυχόν προηγούμενες διεργασίες που έχουν ταλαιπωρήσει την τρίχα. Οταν μας αρέσουν δύο αποχρώσεις και δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε, είναι προτιμότερο να καταλήξουμε στην πιο ανοιχτή. Η πιο σκούρα δύσκολα διορθώνεται.
8. Η βαφή αφήνει λεκέδες στο δέρμα
Σύνηθες φαινόμενο που μαρτυρεί ότι κάναμε μόνοι μας βαφή. Για να το αποφύγουμε, απλώνουμε γύρω από το στεφάνι και στην περιοχή των αφτιών λίγο ειδικό προστατευτικό δέρματος για τη βαφή (θα τη βρούμε στα καταστήματα καλλυντικών) ή βαζελίνη κατά μήκος του στεφανιού και στα αφτιά.
Tip: Αν παρ’ όλα αυτά μας ξέφυγε κάποιο σημείο, αφαιρούμε τον λεκέ με ένα διφασικό προϊόν για ντεμακιγιάζ ματιών.
9. Λουζόμαστε
Ακούγεται περίεργο αλλά είναι σημαντικό. Ο τρόπος που περιποιούμαστε τα μαλλιά 48 ώρες μετά τη βαφή είναι κρίσιμος για την ποιότητα και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Για το ξέβγαλμα χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό καθώς το πολύ ζεστό νερό ξεθωριάζει το χρώμα. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε το λούσιμο για 48 ώρες.
Tip: Μετά τη βαφή, ξεπλένουμε σχολαστικά τα μαλλιά και απλώνουμε μια εξειδικευμένη μάσκα για μετά τη βαφή που θα σφραγίσει τα λέπια της τρίχας και θα ενισχύσει την απαλότητα και την υγρασία της.
10. Καμουφλάρουμε τις λευκές ρίζες με την ίδια απόχρωση που εφαρμόζουμε στα υπόλοιπα μαλλιά
Αν για παράδειγμα έχουμε βαμμένα κόκκινα μαλλιά δεν χρησιμοποιούμε την ίδια απόχρωση στις ρίζες, γιατί θα βγουν πιο ανοιχτές και το αποτέλεσμα θα είναι δίχρωμο. Άρα αν θέλουμε να καλύψουμε τα λευκά, προτιμάμε έναν τόνο πιο σκούρα απόχρωση από τις άκρες ή προσθέτουμε στην επιθυμητή απόχρωση και βάση.