Τι προφήτευσε σωστά για το μέλλον και σε τι έκανε εντελώς λάθος ο Στιβ Τζομπς
Ακόμα και οχτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Στιβ Τζομπς συνεχίζει να είναι στα στόματα κάθε συζήτησης αναφορικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ήδη από το 1976, όταν συνυπέγραψε την ίδρυση της Apple, ο Τζομπς οδήγησε προσωπικά μια επανάσταση στους υπολογιστές και τη διάχυσή τους στον κόσμο, με το όραμά του να επεκτείνεται αργότερα στην κινητή τηλεφωνία, τις ταμπλέτες, τον διαμοιρασμό της μουσικής, τις εφαρμογές και σε ό,τι άλλο απαρτίζει τελικά την τεχνολογική εμπειρία του 21ου αιώνα.
Και βέβαια δεν έλειπαν ποτέ και οι προβλέψεις του για το μέλλον, ιδιαίτερα η αγαπημένη του: «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις». Και δεν ήταν φυσικά η μόνη προφητεία…
«Θα χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές στο σπίτι, για διασκέδαση»
Το είπε το 1985 στο «Playboy», όταν το PC ήταν κάτι που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι εταιρίες στα γραφεία τους.
«Θα επικοινωνούμε μέσω υπολογιστή»
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζομπς εξήγησε πως ο Νο 1 λόγος που ο κόσμος θα αγοράσει έναν υπολογιστή για το σπίτι του θα είναι για να «συνδέεται σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνίας». Και μίλησε για εθνικό δίκτυο γιατί το σχόλιό του έγινε 4 χρόνια πριν κάποιος Τιμ Μπέρνερς-Λι θέσει τα θεμέλια για τον Παγκόσμιο Ιστό. Πέντε χρόνια πριν ανέβει η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου.
«Θα γίνονται πολύ γρηγορότερα όλων των ειδών οι λειτουργίες με ένα ποντίκι»
Πριν ρίξει στην αγορά τον επαναστατικό υπολογιστή του το 1983 (Lisa), τα κομπιούτερ δούλευαν με εντολές που πληκτρολογούσες στο keyboard. Ο Τζομπς εγκαινίασε τη χρήση του δικού του mouse και όλα άλλαξαν μαγικά…
«Θα ακούμε παντού ήχους από το ίντερνετ»
Αυτό το είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Wired» το 1996, ότι το ίντερνετ θα χρησιμοποιείται από όλους παντού στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2019, η παγκόσμια χρήση του ίντερνετ άγγιξε τα 4,4 δισεκατομμύρια…
«Η στρατηγική της Apple είναι να βάλει έναν εξαιρετικά καταπληκτικό υπολογιστή σε ένα βιβλίο»
Το είπε το 1983 σε συνέδριο τεχνολογίας στο Άσπεν, όταν οι υπολογιστές ήταν ακόμα ογκώδη κουτιά. Αυτόν ονειρευόταν ένα πιο φορητό μηχάνημα που «θα μπορείς να το παίρνεις μαζί σου και θα το μαθαίνεις σε 5 λεπτά». Το laptop, το tablet και το smartphone απηχούν αυτή την ιδέα.
«Οι άνθρωποι θα σταματήσουν να πηγαίνουν στα μαγαζιά. Θα αγοράζουν τα πράγματά τους από τον Ιστό»
Το 1995, μιλώντας σε άλλο ένα συνέδριο τεχνολογίας, προφήτευσε πώς αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο από όλα η χρήση του ίντερνετ θα είναι το εμπόριο.
«Οι άνθρωποι θα εκτίθενται σε περισσότερη πληροφόρηση απ’ όση μπορούν να αφομοιώσουν»
Το είπε το 1996, όταν η ανθρωπότητα πειραματιζόταν ακόμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κάτι τέτοιο έμοιαζε τρελό.
Δεν είχε πάντως δίκιο σε όλα. Το 1983 είπε, ας πούμε, χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως θα υπάρξουν πολλές καινοτομίες στην επικράτεια του software, αλλά όχι του hardware». Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Apple ήταν τότε η ΙΒΜ και ο Τζομπς δεν πίστευε πως θα έμπαιναν κι άλλες εταιρίες σφήνα σε επίπεδο κατασκευαστών. Και έκανε φυσικά λάθος. Σήμερα την πίτα του software μοιράζονται Microsoft, Apple και Google, ενώ στο hardware ηγούνται εταιρίες όπως οι Samsung, Dell, HP, Acer και άλλες.
Ένα ακόμα κολοσσιαίο λάθος του ήταν: «Θα αλλάξει το ίντερνετ τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων; Όχι!». Ο Τζομπς, όπως και πολλοί ακόμα του καιρού του, δεν διείδαν σωστά τη διάχυση του ίντερνετ. Το είπε εξάλλου το 1996, στην ίδια συνέντευξη στο «Wired», όταν ο Παγκόσμιος Ιστός δεν έμοιαζε και καμιά μεγάλη επανάσταση και σίγουρα όχι για όλους.
«Δεν θα είναι σίγουρα κάτι όπως την πρώτη φορά που είδε κάποιος τηλεόραση», σχολίασε σχετικά…